Ти, твоето колело, коленете ти

Понякога сте неочаквано лоша комбинация
Ти, твоето колело, коленете ти

Напоследък почти не минава ден без колоездене и затова почти ежедневно ставам неволен свидетел на една от най-често срещаните грешки по време на педалиране. Не искам да ви развалям лятното настроение с поучителни статии, но още повече не искам да си повредите коленете от невнимание и/или незнание.

В спорта винаги се е обръщало особено внимание на позиционирането на ставите една спрямо друга по време на движение. Затова, когато си говорим за безопасна техника на изпълнение на упражненията, имаме навика да изпадаме в разни привидно досадни подробности. А стане ли дума за движения, засягащи долната част на тялото, почти винаги ще прочетете нещо от сорта на: "постарайте се коляното да сочи натам, накъдето сочи стъпалото". Това е важно с оглед предотвратяването на много коленни травми, в това число и късането на предна кръстна връзка.

За съжаление, много хора възприемат велосипедирането като тичането – не като е някакво специфично упражнение, а като дейност, с която тялото се справя от самосебе си. Почти съм сигурен, че когато седнете на колелото, не внимавате за положението на тялото си така, както го правите, когато се намирате под щангата, да речем. Затова и в повечето случаи това, което виждам по улиците, е колене, сочещи накъдето си искат, но най-често – към рамката на велосипеда, докато стъпалото сочи напред или, в още по-лошия случай, навън.

Колаж: FitWell.bg

Това е особено характерно за жените, които и без това са по-предразположени към подобна деформация заради по-широкия си таз. В разговор с техни представители съм чувал обяснения за това, че е по-достойно да се кара със събрани крака, особено ако си с рокля или поличка. В болката обаче няма нищо достойно, особено когато си си я причинил сам.

Затова следващия път, когато завъртите педалите, обърнете внимание накъде отиват коленете ви и предприемете необходимите корективни действия, за да ги вкарате в правия път. Най-често това изисква само малко повече напъни на волята, но понякога ще наложи промяна във височината на седалката (обикновено в посока нагоре). В отделни случаи може да исиска специални упражнения за мобилизиране на глезените и за заздравяване на мускулатурата, отговаряща за външната ротация на бедрото. При всички положения ще си заслужава усилията, обещавам ви.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април