Стрийт фитнес с Владислав Върбанов

За уличната тренировка със собствено тегло
Стрийт фитнес с Владислав Върбанов

Сигурни сме, че поне веднъж в живота си сте пробвали "уредите" пред блока. И вместо килим, например, сте "увисвали" себе си на простира отпред. В опит да изпълните едно хубаво, пълно набиране. Или поне нещо подобно.

Е, струва ни се, че спокойно можем да причислим и вашето спортно преживяване към т. нар. стрийт фитнес. Терминът идва от английската дума "street", която в превод означава "улица".

Най-общо, става въпрос за кръгова тренировка със собствено тегло на открито, която заимства прилична доза елементи от спортната гимнастика. Разбира се, тук могат да се ползват също и допълнителни тежести - приятел, куче, колан, раница, пълна с камъни =)

Странно или не, през последните години тази форма на фитнес стана твърде популярна у нас. Дойде от САЩ, по Интернет. Популяризираха я многобройните гангстер видео клипчета, на които яки мъжаги тренират в изоставени училища или буквално на... улицата.

Всъщност, основното предимство на стрийт фитнеса е, че е безплатна, групова сесия на открито. Тоест, наред с физическите качества, които развива, позволява среща с интересни хора с обща цел - да спортуват за здраве и добра форма.

Та... какво друго ни остава освен да ви срещнем с едно стрийт момче, което е и добър наш приятел.

Вижте какво още научихме за уличния фитнес от Владислав Върбанов:

Здрасти, Владо? От къде дойде този нов тренд да се тренира на улицата?

Стрийт фитнесът въобще не е нова мода ;) Него си го е имало и преди, още по времето на нашите бащи и преди тях даже. Цялата истина е, че просто названието му не е било такова.

Иначе момчета, които "ходят" по лостове, си има откакто се помня. Но тогава казвахме, че просто отиваме да тренираме на лостове. А въпросното наименование дойде от САЩ.

В същото време, в последната година се забелязва значително повишаване на интереса към този вид занимания. Причината може би са мотивиращите клипчета от САЩ и Украйна. Както и популяризирането му от група момчета от София, които искрено поздравявам.

Ти кога започна да спортуваш на улицата? Трудно ли беше началото?

Започнах, когато бях в 10-ти клас. Това са вече 7 години. И, да, началото е много трудно. А за хората, които искат бързи фитнес резултати, може да се окаже даже... демотивиращо.

Защото при някои прогресът е адски бавен, както бе в моя случай. Важното обаче е да не се отказваш. Всичко се постига.

Какви са предимствата на стрийт фитнеса пред този в зала (освен че е безплатен)?

За предимства изобщо не мога да говоря. Защото не обичам да категоризирам. И двете форми си имат доста преимущества. И двете постигат различни резултати, но все – положителни.

Що се отнася до мен, аз ходя на лостове, не защото не ми харесва във фитнес клуба. Правя го, защото обичам да го правя. Иначе всичко е въпрос на индивидуално решение. Няма особено значение дали ще си в зала или на открито.

Кой ти е любимият "уред”? А любимото упражнение? Опиши ни го, за да се опитаме да го направим и ние...

Любимият ми уред е висилка или по-просто казано - лост за набиране. А упражнението, което ми е фаворит, е т. нар. набиране с тежест.

Как се изпълнява? Ами, сложете си нещо, което да ви тежи - жилетка или колан с тежести, дете и т.н., и започнете да се набирате :)

Какви физически качества разви в теб стрийт фитнесът? Какви развива по принцип?

Преди всичко той усъвършенства координацията между голям брой мускулни групи. Но като цяло, качествата, които развива, много зависят от самите упражнения. Може да ви сдобие още със сила и издръжливост, както и с гъвкавост. А може и с трите едновременно :)

Има ли почва за развитие у нас? А много почитатели?

С усмивка на лице, мога да кажа, че у нас той има почва за развитие. И, да, има много почитатели. Надявам се те да запазят желанието си да тренират и занапред. Защото и тук, както във всеки друг спорт, е важно постоянството :)

На каква възраст е най-добре да се започне?

Според мен, всяка възраст би могла да се сметне за подходяща: както 2 години и 3 месеца, така и 75 години. Не би трябвало да има възрастови ограничения.

Разбира се, на всяка възраст се стартира по различен начин. По-точно: тя предполага изпълняването на различни упражнения. А в стрийт фитнеса такива има много.

Особено важно обаче е да се загрява преди всяка тренировка. И то доста добре.

Защото една от най-високите цени на този спорт са... ставите. Важно е и правилното изпълнение на упражненията, както и предпазването от претоварване... Хайде, да не се надценяваме, нали? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май