Пилатес, табата и степ аеробика правят чудеса с фигурите

Пилатес, табата и степ аеробика правят чудеса с фигурите

Често обещанията да се занимаваме със спорт са безплодни, защото изобщо не ни е ясно откъде да започнем. Фитнесът всява паника и ужас, а едно бягане не е ефективно за изграждане на идеална фигура. Решението може да бъде групово обучение, където часовете се провеждат от опитен треньор. Затова ще говорим за най-популярните в момента видове тренировки за дами - пилатес, табата и степ аеробика.

Пилатес - здравословни тренировки, подходящи за всекиго

Пилатес е метод, който се фокусира върху развитието на гъвкавост и мобилност и укрепването на всички мускулни групи. Тази система от упражнения е разработена от Джоузеф Пилатес. В следвоенни времена се използва за възстановяване на хора, които са били ранени.

Бавното темпо е основната характеристика на пилатес. Освен това човек трябва да бъде напълно концентриран върху всички движения, които извършва. Препоръчва се за терапевтични цели при възстановяване на гръбначния стълб, при хора с ограничени физически възможности. Пилатес може да се практикува от абсолютно всекиго - пол, възраст и ниво на подготовка нямат значение. Заниманията могат да посещават и бременни жени, хора след операции.

Пилатес може да се практикува и у дома. Въпреки това, ако никога не сте се сблъсквали с този вид тренировка, по-добре е първо да работите с инструктор.

Методът Табата предизвиква с високо темпо

Постоянното обучение по една и съща програма е доста скучно, така че спортистите често търсят разнообразие. Табата е нещо, което може да ви помогне, когато не знаете как да разредите обичайния си тренировъчен ден. Табата е високоинтензивна интервална тренировка, по време на която трябва да изпълнявате голям брой повторения за определен период от време.

През 1996 г. японският доктор на науките и физиолог Изуми Табата провежда изследване, за да намери начин за подобряване на издръжливостта при спортистите. Оттогава името на учения се превръща в нарицателно и сега хората по света тренират по метода Табата.

 Осем рунда по 20 секунди е един кръг.

Един табата протокол продължава четири минути, които са разделени на 20 сек. работа и 10 сек. почивка. Резултатът е 8 рунда по 20 секунди с почивки от 10 сек. Задачата на спортиста е да завърши упражнението възможно най-бързо, като работи усилено. Може да има няколко такива кръга, средно от 3 до 6, в зависимост от подготовката и предпочитанията. Общо 15-20 мин. ще отнемат 3 кръга табата, а за тези, които предпочитат дълги тренировки, тогава 5 или повече кръга ще отнемат около 30 мин. За по-дълги тренировки трябва да редувате супер интензивни упражнения с по-спокойни.

Най-често табата използва скачащи и многофункционални упражнения, като бърпи, скокове от клек, всякакви скокове от планк, бягане с високо вдигнати бедра и много други. За удобство в интернет има таймери, със и без музика, както и приложения, в които можете сами да задавате броя на кръговете. Като работите в стил табата поне два пъти седмично по 15 минути, скоро ще забележите значителни промени - издръжливостта ще се увеличи, мускулите ще се укрепят, фигурата ще се стегне значително.

Степ аеробиката тръгва от ранено коляно

Степ аеробиката е преди всичко физически упражнения, по време на които се използва степ платформа с височина от 15 до 25 см. Един ден фитнес инструкторката Джийн Милър си наранява коляното. За да възстанови работата на колянната става, тя изпълнява упражнения (спускания и изкачвания) на ниска пейка. Но подобни занимания й се струват скучни и тогава тя решава да добави малко музика и да разнообрази стъпките си.

Тогава е създадена специална платформа, която позволява промяна на височината и която е удобна и безопасна. Джийн измисля хореографията, която се състои от специални стъпки, скокове, движения на ръцете и добавени танцови елементи. Тогава са проведени научни изследвания, които потвърждават ползите и рационалността от извършването на такива упражнения.

Три пъти седмично стигат

Ползите от такава тренировка са следните: изгаряне на калории, укрепване на съдовата и дихателната система, както и повишаване на издръжливостта. Заедно с това се развива подвижността на ставите. Степ аеробиката се препоръчва да се прави не повече от три пъти седмично.

При този вид тренировка се включват големи мускулни групи, което има положителен ефект върху сърдечно-дихателната система. Степ платформата може да се използва и за изпълнение на силови упражнения. Проведени са проучвания, по време на които се оказва, че степ аеробиката има положителен ефект върху психо-емоционалното състояние на участващите.

 

Нека да бъдем честни. Ако искаме да имаме прилично изглеждащи фигури, редовните тренировки ще бъдат най-доброто средство, към което телата ни лесно ще се адаптират. Важно е само да спазваме основните правила за хранене и обучение, както и да слушаме телата си и да не пропускаме тренировки.

Автор: Цветелина Атанасова

 

Източник:"Марица"

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май