Перфектният фет-бърнър

Перфектният фет-бърнър

Създайте свой собствен продукт за изгаряне на мазнините

Как да подберем свои собствени съставки за максимално изгаряне на мазнините?

Търсите идеалния коктейл за изгаряне на мазнини? Не търсете повече, а си го пригответе вкъщи преди лятото!

Пролетното затопляне е на път.

 

 

В тази статия ще изредя най- ефективните съставки за изгаряне на мазнини, подреждайки ги според начина им на действие. Вярно е, че много от тези съставки действат чрез много различни механизми. Аз ще се съсредоточа върху този, който е доказан от множество изследвания.

Разбира се, вие просто може да потърсите в търговската мрежа продукт, който съдържа тези съставки, ако така ви е по-лесно. Такива са продукти като BPI Roxy Lean, Dymatize Dyma-Burn Extreme, MuscleTech Hydroxycut, Nutrex Lipo 6 Black, да не изброявам всичките.

Лично аз предпочитам да си купувам съставките поотделно и да ги комбинирам. Това може да е малко по-скъпо, но придобивайки умението да дозирам съставките точно за максимално изгаряне на мазнините, често имам чувството, че спестявам за един по-дълъг период. Ако решите да купите готов продукт, използвайте тази статия, за да придобиете по-ясна представа за това какво вземате и защо. А ако искате, комбинирайте с поне една съставка от всяка от петте категории, изброени по-долу.

1914859

 

Освобождаване на мазнинитe

Телесната мазнина под кожата се събира в мастните клетки /адипоцити/. За да изгубим телесна мазнина, тези клетки трябва да са колкото е възможно по-малки. За да постигнем това, трябва просто да ги изпразним от мазнините, които те съдържат. Има много съставки, които правят това, но аз ще се спра на две класически, подкрепени от науката в най-голяма степен.

1. Кофеин

Когато си мислите за кофеина, вероятно си мислите най-вече за неговия ободряващ ефект. Мислите си, че именно този ефект предизвиква бурното изгаряне на калории. Кофеинът наистина прави това, но основната му полза за изгарянето на мазнини е неговата способност да освобождава мазнини от мастните клетки.

Когато приемате кофеин, той се свързва с рецепторите на вашите мастни клетки.Обикновено, клетъчният аденозин се свързва с тези клетки и спира освобождаването на мазнини от тях. Когато кофеинът попадне в рецепторите, аденозинът не може да се свърже с тях и освобождаването на мазнини е максимално. Много изследвания потвърждават, че приемането на кофеин е особено ефективно преди тренировка.

Дозиране: 200-400 мг кофеин 2-3 пъти на ден между храненията, като една от дозите се приема 30-60 мин. преди тренировка.

2. Йохимбе

Ако все още смятате, че това е нещо, което подпомага единствено сексуалността, време е да забравите тези твърдения. Екстрактът от кората на това западно-африканско дърво, Pausinystalia yohimbe, съдържа съединението йохимбин, което от самото начало е известно с ефекта си за горене на мазнини. То подпомага загубата на мазнини като увеличава количеството мазнини, освобождавано от мастните клетки, също както кофеина, но чрез различен механизъм. Приемането заедно и на двете вещества значително увеличава ефекта на освобождаване на мазнини.

Проучванията показват, ако се приема непосредствено преди тренировка, йохимбе може да удвои количеството на освободени от клетките мазнини.

Това средство, обаче, не е за всеки. Ако имате проблеми с черния дроб, бъбреците, сърцето, ако сте бременна или кърмеща жена, ако имате склонност към безпокойство или друг психологически проблем, просто стойте настрана от него.

Дозиране: Приемайте достатъчно количество екстракт от йохимбе, което да осигурява 5-20 мг йохимбин на доза, 2-3 пъти дневно. Приемете дозата 30-60 мин. преди тренировка.

1914858

 

Изгаряне на калориите 

Интензивното освобождаване на мазнини с помощта на добавки като кофеин и йохимбе не винаги е, обаче, за добро. Нужно е да изгаряте и достатъчно количество калории, като по този начин тялото ще използва освободените мазнини като източник на гориво за организма. Двете съставки по-долу увеличават броя на калориите, които изгаряте и регулира правилната употреба на освободените вече мазнини в полза на целия организъм.


1.Екстракт от зелен чай

Екстрактът от зелен чай спомага за ежедневното изгаряне на калории. Да не забравяме, разбира се, че той има и изключително благоприятен ефект при ставно и мускулно възстановяване. Освен това е и мощен антиоксидант.

Активните съставки, които влияят върху изгарянето на мазнини и калории се наричат катехини. Един от тях е epigallocatechin gallate (EGCG). Този мощен антиоксидант съдържа ензим, който обикновено неутрализира действието на хормона норепинефрин, като по този начин ускорява такива процеси в тялото като изгарянето на калории.

Дозиране: 500-100 мг екстракт от зелен чай / препоръчително стандартен с високо съдържание на epigallocatechin gallate (EGCG)/, 2-3 пъти на ден, 30-60 мин. преди тренировката в определените за това дни.

3. Капсаицин

Тази придобиваща все по-голяма популярност добавка е естествено растително вещество, на което се дължи лютивият вкус на чушлетата. Той усилва изгарянето на калориите в организма като увеличава нивото на епинефрин. Японски учени открили, че приемането на капсаицин по време на хранене увеличава разхода на калории с около 30%. Подобно проучване на университета в Оклахома пък показало, че лицата, приемали добавка, която съдържала капсаицин и кофеин изгаряли много повече калории по време на тренировка и след това отколкото останалите.

Дозиране: Търсете капсаицин или cayenne pepper supplements , където са отбелязани единици на лютивина /heat units-HU/ и приемайте 40,000-80,000 единици 30 мин. преди хранене 2-3 пъти на ден и една доза 30-60 мин. преди тренировка.

Транспортери на мазнини

И така, сега трябва да се справите със целия излишък от освободени мазнини, които буквално плуват в тялото. За нещастие, изгарянето на калории не винаги е достатъчно, за да ги направи "добри". Мазнините трябва да достигнат до малки части от клетката, познати като митохондрии, където да бъдат използвани като гориво. Но мазнините не могат сами да попаднат в митохондриите, те трябва да бъдат отведени до там. Именно това е и предназначението на транспортерите на мазнини- да увеличат количеството мазнини, попаднало в митохондриите.

1. Карнитин

Тази подобна на аминокиселина молекула е важен компонент от сложната транспортна система за отвеждане на мазнините до митохондриите, където те се превръщат в полезни за организма. Много изследвания потвърждават, че добавянето на карнитин увеличава количеството на изгорените мазнини.

Дозиране: Приемайте 2-3 г карнитин във вид на L-carnitine L-tartrate или acetyl-L-carnitine 2-3 пъти на ден по време на хранене. Приемайте по една доза с храненето преди и след тренировка.

Стопери на мазнини

Загубата на мазнини е постоянна битка да изразходваме повече от това, което натрупваме. И макар че е добре да приемаме добавки, които ни помагат да освобождаваме и изгаряме мазнини , не бива да забравяме и тези, които предотвратяват натрупването им в организма.

1. Конюгирана линолова киселина /CLA/

Това е срещаща се в естествено състояние група от здравословни Омега-6 мазнини. Много изследвания потвърждават, че едновременно със загубата на мазнини, тази добавка стимулира мускулния растеж и сила. Тя действа чрез потискане на ензима lipoprotein lipase (LPL). Този ензим позволява на мастните клетки да получат мазнини от кръвния поток и да ги натрупат във вид на телесни мазнини. Потискайки действието на този ензим, CLA възпрепятства натрупването на мазнини и стимулира тяхното изгаряне.

Дозиране: 2-3 мг със закуската, обяда и с последното хранене или напитка преди лягане.

Генни активатори

Колкото повече научаваме за храненето и хранителните добавки, толкова повече разбираме, че те могат да влияят върху нашите гени по един не толкова разбираем и изненадващ начин. Изгарянето на мазнините е точно такъв случай.

1. Рибено масло

Този източник на така важните за организма Омега-3 мазнини се осигурява от две киселини /eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA)/. Неотдавна е било доказано, че омега-3 мазнините стимулират онези гени, които са склонни да изгарят повече мазнини като едновременно възпрепятстват онези, които спомагат за натрупването им в организма. Това не изчерпва дългия списък със ползи на тези мазнини. Достатъчно е да споменем още стимулиране на мозъчната дейност, подобряване на настроението, възстановяване на ставите и дори повишаване на мускулната маса.

Дозиране: 2-3 г , два-три пъти на ден по време на хранене.

ключови думи:
фет-бърнър фитнес

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април