Отслабва ли се от упражнения?

Каква е ролята на тренировката в изгарянето на мазнини?
Отслабва ли се от упражнения?

Немалко трениращи вярват, че упражненията имат сериозна роля в създаването на калориен дефицит и оттам – в изгарянето на подкожните мазнини. Много фитнес уреди разполагат с датчици, отчитащи изгорените калории и много от нас са се взирали от упор в тези датчици до достигането до определена цифра. Въпреки, че упражненията съвсем не са на върха на пирамидата на Косгроув, много хора успяват да понижат теглото си благодарение на стриктен тренировъчен режим. Доколко обаче това е в резултат от непосредствения енергоразход?

Всъщност, упражненията имат своята роля в изгарянето на мазнини, без да изразходват значителен брой калории. Как е възможно това? Идеята е, че тренировъчният ефект върху отслабването се крие по-скоро в създаването на благоприятни метаболитни предпоставки в организма (подобрена инсулинова чувствителност, завишени нива на тестостерон, занижени нива на кортизол, повече мускулна маса, която гори повече енергия и др.) и в промяна на навиците на консумация.

Тренировките спомагат за редуциране на стреса, подобряват настроението, самочувствието, качеството на съня и общото благосъстояние. А на какво се дължат болшинството от случаите на системно преяждане и последващо напълняване? Именно на повишен ежедневен стрес, депресии, лошо самочувствие и безсъние.

Наскорошно изследване на Жан-Филип Шапу и колеги адресира именно ролята на физическата активност в отслабването, разгледана извън непосредствения енергоразход. Документът подробно описва адаптациите, които възникват в организма благодарение на редовните тренировки и дава обяснение защо тези промени имат много по-голямо здравословно значение, отколкото самите изгорени калории: "Редовните упражнения предизвикват физиологични промени, които могат да неутрализират негативното влияние на стреса. Физическата активност има антидепресивен и успокояващ ефект, а депресиите са сериозна предпоставка за напълняване. Тренировките подобряват качеството на съня. Лошият сън сам по себе си е стресов фактор, свързан с риск от натрупването на излишни мазнини, а тренирането може да предотврати това. Доколкото съществува явление като преяждане в резултат от стрес, упражненията могат да допринесат за преустановяването на подобни навици."

В случай, че положителният ефект от физическата активност върху теглото (при някои хора) се дължи основно на метаболитните промени, намаления стрес, подобрения сън и други адаптации, то значението на тренировките не бива да се разглежда единствено в контекста на изгорените калории. Разглеждането на "отслабващия" потенциал на дадено упражнение единствено въз основа на разхода му на калории може да бъде подвеждащо и дори фрустриращо. Идеята е, че ролята на упражненията в борбата с наднорменото тегло се простира далеч отвъд тяхната енергоемкост.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май