Нормални ли са контузиите...

...или са просто обичайни?
Нормални ли са контузиите...

 Разтегнати сухожилия, болки в кръста, коленете, рамената. Това са контузии, за които непрекъснато чуваме или самите ние сме изпитвали. Въпросът е дали подобен тип безконтактни контузии (които не възникват в резултат съприкосновение като удар, падане и др.) са нормални или просто обичайни?

На първо място трябва да уточним какво означава нормално и какво означава обичайно. Едно и също нещо ли са?
"Нормален" в медицинската терминология означава без заболявания и травми. От друга страна, "обичаен" е такъв, който се случва често, регулярно.  

Та, да се върнем на въпроса. Нормално нещо ли са безконтактните контузии? Ако се позовем на определенията по-горе, лесно ще заключим, че те са по-скоро обичайни, отколкото нормални.

Защо е така? Възникването на безконтактни контузии се определя от редица фактори като:

  • Неправилна стойка
  • Лоши хранителни навици
  • Некачествен сън
  • Недобро възстановяване
  • Прекомерен стрес
  • Недостиг на сила и/или кондиция
  • Зле изготвена тренировъчна програма 

 

Какво можем да направим?

  1. Оценка – консултирайте се с опитен и проверен личен треньор по отношение на стойката си,  евентуални мускулни дисбаланси, техниката на изпълнение на упражненията. Споделете с него тренировъчната си история и контузиите, които сте претърпявали, обстоятелствата около възникването им. Добрите лични треньори обикновено работят с добри кинезитерапевти, които биха могли да ви бъдат от допълнителна полза в тази посока.

  2. Хранене – подобрете диетичните си навици, за да сте уверени, че приемът на енергия и хранителни вещества съответства на моментните ви нужди.

  3. Програмиране – заедно с треньора изгответе тренировъчна програма, която е съобразена с биомеханичните ви особености, целите и възможностите ви.

  4. Преоценка – след един месец се обърнете към треньора си за повторна оценка. Ако е професионалист, той сам ще поеме инициативата за това.

 

Запомнете, че безконтактните контузии НЕ са нормални, те са просто обичайни. Не ги приемайте за даденост, просто защото всички страдат от тях. Бъдете взискателни към тренировъчния и хранителния си режим, управлявайте стреса, възстановявайте се качествено, следете сигналите, които ви дава тялото и ще видите как появата им драстично ще намалее.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май