Неизчезващите мускули

От вас зависи какво ще се случи с тялото ви на стари години
Неизчезващите мускули

Може би някои от вас са пропуснали да прочетат статията, която имаше за цел да разбере къде се крият мускулите на възрастните хора. Добрата новина е, че днес можете да се запознаете с нейното съдържание точно за три секунди, при това съвсем нагледно.

Картинката, която ви предстои да видите, е ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) изображение на бедрата на 40-годишен триатлет, 74-годишен мъж, водещ заседнал начин на живот и 70-годишен триатлет. Взета е от наскоро проведено изследване на 40 дългогодишни спортисти на възраст между 40 и 81 години. На нея в бяло се виждат подкожните и междумускулни мазнини, а с тъмен цвят е изобразена мускулната маса.

Учените, провели наблюденията, коментират, че подобни резултати "противоречат на общото схващане, че загубата на мускулна маса и сила е функция единствено на възрастта. Влошаването на тези характеристики може би е признак по-скоро на хронична неупотреба, отколкото на стареене. Поддържането им може да намали или изцяло да елиминира паданията, нарушената функционалност и загубата на независимост, които са характерни за възрастните хора."

Още ли сте пред компютъра?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май