Не оставяйте днешната работа за утре

Накарайте най-омразните си упражнения да работят за вас
Не оставяйте днешната работа за утре

Какво е първото нещо, което правите, когато пристигнете сутрин в офиса? Обзалагаме се, че в 90% от случаите, това не е дейност, свързана с работата. Вероятно включва едно или повече от следните: правене на кафе, разказване на случки от предната вечер, включване на Скайп, отваряне на Фейсбук, любимия ви форум и т.н. Допринася ли това за резултатите от работата ви? Едва ли.

За съжаление, повечето от нас тренират по начина, по който ходят на работа. Винаги се започва с любимите упражнения, като за мъжете това често означава лежанка и бицепсови сгъвания, а за жените – бягаща пътека и/или велоергометър. Така днешната работа остава за утре, а утре... утре никога не идва.

Коя е днешната работа?

Днешната работа е работата, която не сте свършили днес. Обикновено днешната работа е упражнението, на което сте най-слаби, причинява ви най-много болка и гледате да сбутате в края на последната си тренировка за седмицата. И ако сте имали лош ден в работата (т.е. ограничили за ви достъпа до социални мрежи), не го правите. Вероятно това е и упражнението, което акцентира върху най-изоставащата част от тялото ви.

Как да свършим днешната работа?

Решението е просто. Първата стъпка е да си съставите тренировъчна програма за следващия един месец. Това е важно, тъй като ако действате според настроението, винаги ще се изкушавате да следвате досегашния си модел на трениране.

  • Ако тренирате по сплитове (отделни мускулни групи), погрижете се Понеделник да е най-кошмарният ви ден в залата. Съставете си такава тренировка, която акцентира върху разумен брой неприпокриващи се омразни упражнения и я следвайте стриктно. Нека следващите ви тренировки бъдат съставени от по-безразлични за вас движения. За последния активен ден от седмицата оставете фаворитите си. Правете най-висок обем (общ брой повторения) там, където ви е най-трудно.

  • Ако в една сесия тренирате цялото тяло, винаги започвайте тренировките си с "гадните" движения. Гледайте те да съставят около 2/3 от тренировъчния ви обем за деня. В останалата 1/3 се забавлявайте както намерите за добре.

  • Ако усетите, че дадено упражнение започва да ви става твърде любимо, откажете се от него за известно време или му предвидете незначителна част от тренировката си. Променяйте схемата, по която тренирате минимум на 2 месеца. Признак за добро програмиране е ако всеки път пристъпвате в залата с леко чувство на страх и притеснение. Още по-добре е ако към средата на тренировките усещате внезапна необходимост да се обадите на майка си.

 

Това, което повечето хора правят във фитнеса е еквивалентът на това да отидеш в ресторант и да започнеш с десерта, преяждайки до степен, в която не остава място за основното ястие. Не правете като тях. Трудните неща са най-продуктивни. Залягайте здраво върху тях, за да постигате резултатите, към които се стремите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май