Мъжки момичета: Елизабет

Корава машинка под нежно прикритие
Мъжки момичета: Елизабет

Налага ми се да си призная, че първото нещо, което си помислих, виждайки Елизабет на "Битката на машините", беше "Това девойче ще се счупи! Няма начин да не се счупи!". После стана, каквото стана, и тя не само, че не се счупи, ами взе първото място в категорията си. Една победа за нея, а за мен поредното доказателство, че зад привидно крехката външност може да се крие много корава машинка.

От Юли знам, че за разлика от много други хора, които дефинират йога като женско занимание, а щангите като мъжко, Елизабет не се притеснява да ги комбинира. И очевидно го прави както трябва.

Ако трябва да опишеш себе си с три думи, кои ще са те?

Упоритост, целеустременост, нестихващ ентусиазъм към живота.

Кои са качествата, които нямаше да притежаваш, ако не тренираше?

Определено нямаше да имам толкова голяма вяра в себе си и собствените си възможности. Всяка тренировка е едно малко предизвикателство, което трябва да преодолееш. Всеки път се учиш на нещо, което ти позволява да се самоопознаеш. Много пъти, по време на тежка тренировка ми е минавало през ума, че не мога да се справя, че трябва да се откажа и веднага след това се е появяла мисълта да не се предавам, че мога. Така успях да каля волята си и да пренеса тези разсъждения и в други сфери на живота си.

А би ли могла да кажеш, че тренировките те лишават от нещо?

Да! Лишават ме от лошо настроение, умора, апатия и скука. Тренирам от 4 години и за този период от време не съм хващала дори най-обикновена настинка. Чувствам се много по-енергична,усмихната и здрава. Процесът на учене също доста се улесни, тъй като благодарение на тренировките свикнах да се концентрирам и да не се разсейвам от външни дразнители. Естественото възстановяване на тялото и мозъка не включва телевизия, недоспиване и полуфабрикати, а движение, пълноценен сън и качествена храна.

Възприемаш ли себе си за мъжко момиче и в какво се чувстваш най-силна?

По-скоро се възприемам като силно момиче, а не изцяло като мъжко момиче. Въпреки това на моменти мога да бъда доста чувствителна и уязвима. Това, което откривам като разлика с повечето жени, е че в дадена проблемна ситуация реагирам по-скоро рационално, отколкото емоционално.

Можеш ли да кажеш, че имаш слабости? Как ги преодоляваш?

Разбира се, че имам! Не познавам човек, който няма слабости и именно в това се изразява част от човешкото. Преодолявам ги, като се опитвам да разбера истинската причина за тях, защото слабостта е само проявление на нещо, което е вкоренено много по-дълбоко. Следващия път,когато се сблъскам със същия проблем, се опитвам да постъпя по-добре. Целта на човек не трябва да е да бъде съвършен, без недостатъци, без слабости, без нищо човешко и отличително, а да бъде по-добра версия на самия себе си.

Коя е най-голямата ти житейска победа?

От висотата на моите години едва ли има житейска победа, която да звучи достатъчно грандиозно. Може би това, че се научих да бъда вярна на себе си, на собствените си убеждения и интуиция. Да живея по начин, който на мен ми допада, а не по масовото мнение за това, което би трябвало. Когато животът ти е изпълнение на нечий друг "сценарий", рано или късно започваш да се чувстваш нещастен. От тази гледна точка се радвам,че всеки ден правя нещо за себе си – тренировката, йогата, медитацията.

849047Кирил Русев/FitWell.bgА любимият ти личен рекорд в тренировъчно отношение?

Не тренирам, за да постигна някакви внушителни рекорди,далеч съм от тази мисъл,пък и желанието ми не е насочено натам. От тази гледна точка, всеки път, когато правя клек с по-добра техника или с 2 килограма по-тежки дискове, е постижение за мен.

Набираш ли се? Колко пъти?

Все още не мога да правя чисти набирания, но се уча. Важното е човек да не се предава.

Има едни хора, които твърдят, че жените не трябва да тренират "като мъже". Какво би искала да им кажеш?

Сблъсквала съм се с такива хора,още повече че съм следвала и техните съвети достатъчно дълго, за да видя, че те не водят до желаните резултати. Да, и аз съм минала през периода с часовете кардио и вдигането на розови гирички. Това даваше ефект през първите няколко месеца, но после години наред нямаше никаква промяна, чак се чудя на себе си как съм издържала на такава рутина и скука.

Никога не съм робувала на твърденията, че жените, които вдигат тежести, изглеждат мъжествени. По-скоро не съм намирала човек, който да ми покаже правилната техника, което е изключително важно. Откакто тренирам по този начин, за пръв път в живота си ходя и стоя изправена – нещо, което плуването и физиотерапиите, предписани от лекари, не постигнаха.

Как се храниш, за да поддържаш висок спортен дух в атлетично тяло?

Все още експериментирам с хранителния си режим. За мен на първо място са протеините, после мазнините и накрая въглехидратите. Имала съм периоди, в които съм изключвала въглехидратите напълно от менюто си, но тъй като тренировките ми са доста интензивни, бързо губех енергия и се чувствах зле. Сега съм възприела по-умерен режим и съм доволна. Всеки ден ям яйца, риба, сирене, зеленчуци и плодове. От друга страна, обожавам да готвя и да експериментирам в кухнята, така че здравословното хранене за мен е източник на удовлетворение, а не на мъчение, както си мислят повече хора.

Строяваш ли мъжете в живота си и мериш ли мускули с тях?

Не се възприемам в ролята на старшина, за да строявам когото и да било. Считам, че отношенията между мъжа и жената трябва да се основават на взаимно партньорство, а не на постоянно съизмерване.

849049личен архивКакво смяташ за женската еманципация – добро явление ли е тя, според теб, или не съвсем?

До определени граници е положително явление, но премине ли ги, става определено отрицателно. За съжаление, в последно време все повече ставаме свидетели на свръхеманципацията, която води до тотално объркване на взаимоотношенията между мъжа и жената. Аз съм традиционалист и смятам,че и двата пола са си взаимно необходими.

Има ли мъжко занимание, в което няма място за една жена?

Не мисля,че има такова занимание, но е факт, че мъжете имат превъзходство в някои области на живота спрямо жените. Аз, например, съм зле с ориентацията, но винаги се намира някой, който да ми помогне.

Ако мъжете са от Марс, жените са от...?

Казват, че са от Венера, но аз не вярвам много на това твърдение :Р


Знаем, че искате още, ама няма. Тоест, има, но за целта ще трябва да харесате фен-страницата ни във фейсбук. А ако случайно не ви се чете, ходете при Юли, за да видите как се правят нещата на практика.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април