Машините изригнаха!

Кросфитъри от цялата страна взеха участие в първото кросфит състезание у нас
Машините изригнаха!

Мнозина критикуват кросфит тренировките и успяват да обосноват изключително добре мнението си, а някои направо ги отричат.

Обаче на първото състезание в България - "Битката на машините", което се проведе миналата събота, се убедих, че кросфит е много повече от система за трениране. Всъщност се отличава с висок спортен дух, невероятен състезателен хъс и забележително уважение между участниците, все типично спортни черти.

В състезанието, организирано от Юлиян Тодоров по повод първата година от откриването на залата му, се включиха 47 участника от различни клубове. Разбира се, представителите на Залата на Юли бяха най-многобройни. Ефтим Илиев и неговите съотборници от Тренировки в парка, тимът на KRS fit и отборът, нарекъл себе си Животните, също имаха сериозно присъствие.

GM fit, Universal team и Кросфит Д’ге от Плевен, както и няколкото индивидуални участника нямаха числено превъзходство, но не отстъпваха във физически аспект, напротив.

Категориите бяха по 3 за двата пола, формирани взависимост от това с колко тежка пудовка всеки участник може да изпълни 30 и повече суинга. Жените бяха разпределени в категории от 8, 16 и 24 кг, а мъжете – в 16, 24 и 32 кг.

"Битката" стартира по план в 9 сутринта, а "машините" толкова бързо повишиха адреналина в залата, че публиката изобщо не разбра как минаха 7 часа...

727289Кирил Русев/FitWell.bgМарина Декова, Кросфит Д’геПървият комплекс, С3РО, беше оповестен предварително и беше подчертано силов: включваше обръщане, военна преса и клек с щанга над главата. Това беше атрактивно начало, тъй като тук се подобряваха лични рекорди, особено при най-тежките мъже, в категория 32 кг.

Вторият протокол – R2-D2, беше изненадата на турнира и съчетаваше бягане по макет на "стълба", опънат на пода, кълбо напред, повтаряне на двете движения в обратен ред и тяга с фиксирана тежест. Съчетанието между движение за бързина и ловкост и силово упражнение като тягата доста сериозно изтощи състезателите, които трябваше да изпълнят максимален брой рундове в рамките на 4 минути.

Третият комплекс, T800, който също беше известен, беше най-вече за издръжливост. Той включваше 12 суинга с пудовка, 5 бърпита със скок върху кутия (в случая – пейка) и 84 скока на въже. Всичко това се повтаряше в рамките на 19 минути, а целта е постигане на максимален брой рундове. Това беше и видимо най-изтощителният протокол, който състезателите едва успяваха да завършат.

Трябва да отбележа, че "Битката на машините" беше страхотна надпревара. Имаше от всичко по малко: напрежение, мускули, пот, нерви, разочарование, усмивки, прегръдки... Атмосферата в малката зала за вдигане на тежести към стадион "Славия" се нажежи допълнително от агитките на отделните отбори. Най-многобройни и шумни се оказаха поддръжниците на KRS fit, които дадоха всичко от себе си в подкрепа на своите любимци.

А Юли, в качеството си на организатор и домакин, заслужава адмирации: първото кросфит състезание у нас беше реализирано много добре и без сериозни пропуски. А това е забележителен старт.

Отборен победител при жените стана Залата на Юли, а при мъжете - тимът на Ефтим Илиев.

Класирането в отделните категории може да видите тук, а подробния обзор на цялото състезание следете тук. А част от "Битката на машините" можете да видите в нашата галерия във Фейсбук - тук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 04.12.2012 | 10:15
    Отговор на коментар #1 от : Блага, значи правилно са ви нарекли, много ви отива това прозвище! :)))
  • 1
    от Не е посочен | 03.12.2012 | 21:33
    Ние не сме се нарекли "Животните", просто хората така ни наричат :D

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май