Мъжки момичета: Венета

Една нежна душа, която се чувства все по-добре в тяло на машина
Мъжки момичета: Венета

Близо 4 месеца, след като ви запознахме с треньора на машините Юли и ви показахме тези машини в действие на първото кросфит състезание у нас, дойде време да надигнем капака на някои от тях. Образно казано :) Текущата рубрика "Мъжки момичета" ни предоставя един чудесен повод за това, особено като се вземе предвид фактът, че Залата на Юли стана отборен победител при жените. 

Много ми е приятно да ви запозная с Венета. За нея Юли ми сподели, че отишла в залата, защото била обезсърчена от неспособността си да отвори пластмасова бутилка вода от 500 мл. Единствената тренировъчна активност, която е практикувала до този момент, са били танците. Как точно кросфит е успял да промени не само чисто физическите й способности, но и психическата й нагласа, можете да разберете от следните редове.

Ако трябва да опишеш себе си с три думи, кои ще са те?

Спонтанна, провокатор, инат.

Кои са качествата, които нямаше да притежаваш, ако не тренираше?

Дисциплина и постоянство. Тези наистина ги открих в себе си, най-вече откакто започнах да тренирам. Също и куража да опитвам неща, въпреки че изглеждат твърде трудни. Със спорта започнах от нулата и още в началото бях наясно, че нещата няма да се случат с магическа пръчка... Научих се да обичам тялото си и да се "вслушвам" в него, да разчитам на него. Сега се сещам за един от любимите ми фитнес мотиватори: "Погрижи се за тялото си, за да ѝ се прииска на душата ти да влезе в него".

А би ли могла да кажеш, че тренировките те лишават от нещо?

Не. Разбира се, че ако тренираш редовно, ти остава по-малко време, отколкото ако не го правиш. Но, за мен, въпросът с времето е въпрос на приоритети. И спортът ми се реваншира многократно за времето, което аз му отделям. В този смисъл то не е изгубено, а дори спечелено.

845706личен архивВъзприемаш ли себе си за мъжко момиче и в какво се чувстваш най-силна?

Мъжко момиче съм, да. Също така, мога да бъда и съвсем достоен представител на слабия пол. Силата ми е в това да знам в коя ситуация кое от двете е по-уместно.

Можеш ли да кажеш, че имаш слабости? Как ги преодоляваш?

Имам слабости, разбира се. Както всеки човек. Преодолявам ги, най-вече като осъзнавам какви са те. И като сама си дам време да се справя с тях. Това е и най-големият подарък от мен за самата мен. Щом изпитам нуждата да се справя с нещо – правя го. Най-големите ни постижения се раждат първо в самите нас.

Коя е най-голямата ти житейска победа?

Първото ми заминаване и успешно завръщане от студентска бригада в Щатите. Заминах на инат и убеждавайки несъгласните си родители, че няма какво да се обърка и ще напечеля мно-о-о-го пари. Като отидох там, почти всичко от това, което не можеше да се обърка, се обърка. Първите няколко седмици там ме задържаха едничкият ми инат и непоносимата мисъл да се върна "победена". Изкарах цялото лято, от което пазя доста колоритни спомени. В крайна сметка, всичко завърши добре. Като се върнах, бях спечелила една увереност, че мога да се справя с всичко, което ми се изпречи на пътя.

А любимият ти личен рекорд в тренировъчно отношение?

Съвсем скоро, почти току-що, се научих да се набирам. Като започнах, това ми се струваше като мисия невъзможна.

Колко пъти се набираш в момента?

Засега веднъж, но работя за увеличаване на бройката.

Има едни хора, които твърдят, че жените не трябва да тренират "като мъже". Какво би искала да им кажеш?

Да свикват, защото тенденциите са, че все повече жени ще тренират "като мъже". Също да се поразтърсят за тренировъчните програми на любимите си фотомоделки – може би ще останат изненадани.

За мен няма мъжки и женски упражнения, а нещата се свеждат до подходящо натоварване, което зависи от достатъчно много фактори, без полът да е един от тях.

Как се храниш, за да поддържаш висок спортен дух в атлетично тяло?

Честно казано, още не съм намерила оптималния си хранителен режим. По едно време реших да мина на високомазнинно-нисковъглехидратно хранене, но може би смених хранителните си навици твърде драстично и това доведе до някои нежелани странични ефекти. Сега пак гледам да ограничавам приема си на въглехидрати – по малко бързи въглехидрати във времето около тренировка и понякога сутрин.

845707личен архивСтрояваш ли мъжете в живота си и мериш ли мускули с тях?

Мисля, че си е съвсем редно мъжът да е този с по-големите мускули. Колкото до "строяването на мъже" - не е по моята част. Дори възпитанието (и то само в случай, че въпросният мъж ми е син) не се свежда до строяване.

Какво смяташ за женската еманципация – добро явление ли е тя, според теб, или не съвсем?

Да, защото всеки човек трябва да има правото да се образова и развива в нещо, което му харесва. Да кажеш на една жена, че мястото ѝ е само в кухнята, при положение, че би била добър финансист, адвокат, атлет, или дори мениджър, е глупаво. Също, няма нищо лошо една жена да разбира от коли, например. Но това не означава, че жената трябва да изземва функциите на мъжа си или да се съревновава с него.

Има ли мъжко занимание, в което няма място за една жена?

Има мъжки занимания, в които няма място за една дама.

Ако мъжете са от Марс, жените са от...?

От където си наумят.

 

Става ви се машина? Фейсбук седалището на ЗаWOD-а се намира точно тук. А при нас можете да дойдете, ако искате да прочетете още много истории за нежни погледи, които топят метал и къртят санитарен фаянс.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април