Мобилни без движение?

Пешеходството е отживелица, придвижвайте се неподвижно
Мобилни без движение?

2003 беше годината, в която за първи път се сблъсках с една действителност, където всеки, който беше достатъчно стар, затлъстял или просто мързелив, но настойчив, можеше да ползва електрически скутер като средство за придвижване по пешеходните зони в рамките на града. Последният се казваше, а и все още се казва, Атлантик Сити и се намира на територията на щата Ню Джърси, САЩ. Казината там предлагаха тази услуга, за да предложат малко добавена стойност към своите клиенти. Съвсем логично, градът беше изпълнен с жужащи наляво-надясно мъже и жени. Някои от тях възрастни, други – просто преливащи от количките.

2008 беше годината, в която излезе великата анимация на Pixar Wall-E, където се запознахме с едно хипотетично бъдеще, в което Земята бе погълната от отпадъците на свръхконсумацията и нейните обитатели бяха принудени да напуснат планетата, за да заживеят живота си в космически лайнер. Там "пешеходните" разходки бяха еволюирали в ето това:

2011 беше годината, в която петият по големина автомобилен производител лансира в България свой модел под мотото "Stop walking” (спри да ходиш, буквален превод от англ. ез.).

Годината е 2012. Преди по-малко от месец Хонда анонсираха новото си произведение, което се казва Uni-Cub. То беше представено като "средство за персонална мобилност", разработено да подпомогне, ъ-ъ... неподвижното придвижване на хората от точка А до точка Б. Едно от предимствата на Uni-Cub е в това, че е изключително компактен и може да бъде използван в закрити пространства като молове, музеи, библиотеки и т.н. Не искам да казвам, че това е поредната технология, предназначена да реши един несъществуващ проблем, но си го мисля доста настойчиво.

Имам познати, които ходят до кварталния магазин с автомобил. Някои от ходят на фитнес. Понякога се радвам, че в България няма да достигнем този стандарт, който да позволи на същите тези хора да стигат до тоалетната с помощта на нещо като Uni-Cub. Не и в обозримото бъдеще.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май