Легенди за фитнеса

Които чуваме непрекъснато, ама не са верни
Легенди за фитнеса

Жените, които вдигат продължително време тежести, стават неестетично мускулести. Най-много калории се изгарят в монотонно кардио. Коремната преса е най-доброто движение за пояса и само с него се правят "плочки". Да, ама, не.

Първо, защото фитнес резултатите са крайно индивидуални при всеки и зависят от един милион неща – от физическа подготовка, тегло, възраст, пол и много други характеристики на трениращия. И, второ, защото тялото ни е устроено по един доста по-сложен начин, за да сме сигурни, че процесите в него протичат така, както ни се иска. Или както сме чували, че трябва да се случват.

Всъщност, фитнес митовете, които циркулират непрекъснато в общественото пространство, не са своеобразна световна конспирация, целяща да ни отдалечи от мечтата за добрата форма :) Не. Те са неизбежен резултат от съзнателния ни стремеж да правим обобщения, дори и в една иначе толкова индивидуална сфера, каквато е фитнесът.

Впрочем, тези широко-разпространени и често - крайно неверни, представи понякога могат да изиграят и положителна роля: да мотивират чрез баналните си послания много хора да пожелаят да станат физически активни, но...

Всъщност, по-скоро могат да откажат твърде бързо всеки от доброто му намерение да върви по здравословния път на щастието. Или най-малко - да свали/качи няколко килограма.

Та, струва ни се добра идея, специално за вас, да развенчаем набързо още няколко фитнес легенди. Например, тези:

Ластици за съпротивление vs упражнения със свободни тежести

Кои ви обещават повече мускулен тонус? Според фитнес митологията – първите, а с вторите си осигурявате най-вече растеж на мускулите. Истината обаче е, че това твърдение остава само в сферата на научната фантастика.

Защото съкращаването на мускулите е... съкращаване на мускулите, без значение дали използвате ластици, кабели или свободни тежести.

Нетренираните мускули се превръщат в... мазнини

Легенди за фитнеса inm.com Би било кофти, ако беше така. За щастие, мускулите и мазнините представляват различна тъкан. Всъщност, ако спрете да спортувате за известно време, тялото постепенно ще започне да губи мускулна маса, защото вече няма да има нужда от нея.

В същото време, ако продължите да се храните като физически активен човек (какъвто вече не сте), тогава има голяма вероятност да напълнеете. Но всъщност, мускулите, сами по себе си, няма как да се трансформират в мазнини. Звучи облекчаващо, нали?

Напади: колкото повече, толкова повече

Да, те са страхотно движение, което ви препоръчваме да изпълнявате редовно. Но! Дори ако правите по 100 повторения на ден, това едва ли ще ви помогне да унищожите тлъстините, нечестно залепнали на дупето и бедрата ви.

Всъщност, изгарянето на мазнини е строго систематизиран процес, който не се извършва в една конкретна област, а в цялото тяло. Така че дори и да се фокусирате в тренирането на една мускулна група, това не означава, че мазнините около нея задължително ще изчезнат.

Е, това бяха хубавите новини днес. Но имайте предвид, че митовете се развенчават най-лесно чрез личен опит.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 06.10.2011 | 21:22
    Всичко писано е много вярно!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май