Кросфит тренировките

Ви подготвят за предизвикателствата на деня
Кросфит тренировките

Най-общо, в превод crossfit означава овладяване на разнообразни физически умения. За да бъдем по-точни, ще поясним, че това е система за фитнес и кондиционно трениране, базирана на комбинацията между дисциплини от леката, тежката атлетика и гимнастиката. Идеята на този тип тренировки е да развие възможно най-функционален комплекс от физически и умствени качества. Кросфит вече е доста популярен у нас и се радва на последователи както сред мъжете, така и сред жените.

Ако очаквате тази система да ви направи атлети само в една определена насока, ще останете разочаровани. Защото... кросфитърите са машини, обучавани за мултифункционални действия. С всеки комплекс от упражнения те работят за повече издръжливост, сила, гъвкавост, мощност, бързина, координация, ловкост, точност, баланс и оптимизиране на сърдечно-съдовия потенциал.

"Оръжията" и уредите, които използват кросфитърите, са щанги, дъмбели, пудовки, медицински топки, лостове, успоредки, халки, ластици, жилетки с тежести, чукове, автомобилни гуми и много други.

Иначе казано, наборът от средства варира от стандартни фитнес уреди до предмети, срещани в бита. Вторите не са по-малко полезни в спорта (ще се уверите сами, ако видите лично как се тренира с ковашки чук, например). Нещо повече-като част от упражненията, те илюстрират добре идеята за функционално трениране, заложена в основата на тази тренировъчна система. Кросфит наистина създава атлети не само в залата, но и в ежедневието.

При тази тренировъчна система компонентът за подобряване на силата и експлозивността, са упражнения с тежести (мъртва тяга, вдигане на щанги, тренировки с ковашки чук). За кондиция и цялостно заздравяване на тялото се прилагат упражнения със собствено тегло на лост, успоредка, земя или халки (набирания, бърпита, лицеви опори). Елементите от леката атлетика (тичане, качване на стълби, подскоци) са включени с цел подобряване на бързината, издръжливостта и за укрепване на сърдечно-съдовата система. И това са само част от тренировките, с които можете да се "срещнете" по време на кросфит приключението...

Философията на системата, за която говорим е: на колкото по-голям стрес е подложено тялото, толкова по-добре то се справя с изникващите пред него препятствия. Накратко, целта на кросфитъра е всеки следващ тренировъчен ден да преодолява ново предизвикателство пред комплекса му от умения.

В този смисъл, кросфит сесиите се характеризират с ежедневно разнообразие и висок интензитет. Хората, които се занимават с този комплекс от упражнения, започват поредната тренировка с нагласата, че днес трябва да бъдат в по-добра форма, да са по-силни, по-бързи и по-ефективни. Всеки отделен компонент се изпълнява с максимален интензитет (максимална сила, максимална бързина, максимален отскок и т.н.).

Ако горните редове вече събудиха интерес у вас, нека ви зарадваме с една хубава новина– кросфит комплексите могат да бъдат адаптирани според индивидуалния тренинг на всеки. Това ги прави подходящи за различни типове хора – от професионални спортисти до такива с минимална физическа подготовка. Разликата е там, че напредналите трябва да извършват тренировки с по-голям обем за по-малко време.

Всеки, който обича непрекъснато да надскача собствените си възможности, може да опита сили в кросфит. Неоценимо негово предимство е, че потенето на спортната площадка под формата на клекове, дърпане, бутане, носене, тласкане, тичане и много други упражнения, може да бъде пренесено в ежедневието за по-ефективно извършване на всякакъв вид битови дейности. А иначе... забавлението е гарантирано :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април