Кардио заниманията ни правят по-умни?

Възможно е, но не съвсем
Кардио заниманията ни правят по-умни?

Вече разбрахте, че сме страстни почитатели на тренировките с тежести. Не си мислете обаче, че пренебрегваме кардио заниманията. Напротив. Обичаме ги до лудост! Танцуваме много, най-вече – така, почти целогодишно караме колело (пропускаме зимата, за жалост) и редовно скачаме на въже. А щом времето се постопли, веднага ще се посветим на любимата си джогинг сесия на открито, имайте ни думата.

Американски учени пък ни дават нова причина да харесваме аеробните тренировки. Многоуважаваните експерти твърдят, че споменатите физически дейности вероятно стимулират мисловните процеси и ни правят по-умни.

Всъщност, изследването на експертите, публикувано тук, не е първото, което разглежда ползите от редовните кардио сесии. Но този път специалистите си поставили за цел да разберат дали има връзка между аеробната издържливост и когнитивните умения.

Проучването

В него се включили две групи мишоци-маратонци. Участниците от екип "номер 1" можели да се похвалят с висока физическа издръжливост. В "екип 2" попаднали по-неуспешни бегачи на дълги разстояния.

И купонът започнал! Плъшоците били изправени пред различни и многобройни предизвикателства. Най-общо, задачите пред тях били разделени в две категории. Първата тествала умствените способности на мишоците, а другата разглеждала умението им да усвояват различни двигателни модели. 

Резултатът: по-издържливите "мускетари" се справили с мисловните гатанки значително по-лесно и по-бързо, отколкото съотборниците си от "група 2". По отношение на моторното учене, юнаците от "екип 1" пак показали малко по-добро представяне, но, като цяло, всички участници демонстрирали горе-долу сходно ниво.

Изводите

inm.comСлед всичко казано дотук, не си въобразявайте, че редовното тичане и подскачане задължително ще ви направят професори. Малко вероятно е, всъщност.

Защото не забравяйте все пак, че участниците в споменатия експеримент имат опашки и дълги, дълги мустаци. Не, не са грозни – просто са животни. А за да сме сигурни в направените изводи, проучването трябва да бъде проведено и с хора.

Въпреки това, кардио тренировките са незаменим помощник в поддържането на добро физическо състояние. Факт е, че същите съдействат за успешното метаболизиране на кислород в тялото и, при определени условия, биха могли да подобрят максималната кислородна консумация.

Що се отнася до мисленето, ето ви един добър начин да поработите върху него.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май