За да не ви боли някой ден...

Инвестирайте движение в тялото си
За да не ви боли някой ден...

Вашето тяло е вашата крепост. Ако наистина разполагахте с крепост и тя беше застрашена от нападение, вие щяхте да направите всичко по силите си, за да гарантирате сигурността й, нали?

За щастие, не разполагате с крепост, която е застрашена от нападение. За нещастие, разполагате с тяло, което е застрашено от остаряване. И това е повече от сигурно.

Има една сравнително популярна приказка, която гласи: "Ако си над 40, събудиш се сутрин и нищо не те боли, значи си умрял". Ние не разбираме тази приказка. Няма абсолютно нищо нормално в това човек да се събужда с болки на 40, а и дълги години след това. Всичко е въпрос на инвестиция. Далновидните хора инвестират пари в пенсионно осигуряване, за да имат средства на стари години. А защо същите тези хора не инвестират движение в тялото си, за да могат един ден да продължават да го използват пълноценно и безболезнено?

Няколко съвета за по-безболезнени старини

  1. Изпълнявайте колкото се може повече разнообразни движения, през колкото е възможно по-голяма част от деня. Всеки ден. Вървете, използвайте стълбите, работете, чистете, гответе, играйте, тренирайте. Заседяването и двигателното еднообразие са врагове на тялото ви.

  2. Постарайте се да движите всяка става от тялото си в пълния й обсег на движение поне веднъж дневно. Това ще ви позволи да съхраните мобилността и гъвкавостта си максимално дълго време и допълнително да намалите вероятността от възникването на мускулни дисбаланси.

  3. Вдигайте тежко поне два пъти седмично. Това повишава силата, ускорява метаболизма и увеличава костната плътност. Също така, то стимулира нервната система и взаимодействието й с мускулите.

  4. Вдигайте бързо поне два пъти седмично. Бързото преодоляване на съпротивление генерира мощност, която е от особено значение за здравето на възрастния човек. След време именно тя може да е това умение, което ще ви попречи да влезете в пироговските статистики покрай зимните поледици.

  5. Повишавайте пулса си и се задъхвайте поне два пъти седмично. В името на сърдечносъдовото си здраве.

  6. Не се застоявайте в едно положение (особено седнало) за повече от половин час. Много от нас имат склонността да се струпват на купчинка пред компютъра в началото на деня и да остават в това състояние до края на работното време. А колкото повече време прекарваме под формата на купчинка, толкова по-голяма вероятност има да заприличаме на такава след някоя друга година. За да не ви се случи нещо подобно, намерете начин на всеки 30 минути поне да коригирате стойката си пред монитора. Най-добре би било, ако успявате да излезете на чист въздух, но разходка до диспенсера за чаша вода или до тоалетната също вършат работа.

Доброто здраве на стари години не е въпрос на шанс, а на съзнателно или несъзнателно положени инвестиции в тази посока. Започнете да влагате всичко, на което сте способни във вашия здравословен фонд още днес.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май