Домашният прах води до натрупване на мазнини

И крие рискове за здравето ни
Домашният прах води до натрупване на мазнини

Изследователи от Университета "Дюк" в САЩ са открили връзка между излагането на определени химикали, намерени в някои прахови частици, и натрупването на мазнини. Да, домашният прах вкъщи може да ни направи дебели, според специалистите.

Според данните на лабораторното проучване, поместено в Environmental Science & Technology, домашният прах съдържа т. нар. "ендокринни нарушители", които могат да повлияят на баланса на хормоните, свързани с метаболизма и да доведат до натрупване на повече мазнини.

Тези химикали могат да се открият по всички предмети вкъщи, включително електроника, козметика и всяка друга повърхност.

В предишни проучвания се посочва, че излагането на тези вещества повишава риска от здравословни нарушения като рак на гърдата при жените, рак на простата при мъжете, както и изоставане в развитието и хиперактивност при децата.

Това проучване за първи път анализира ролята на ендокринните нарушители по отношение на формирането на мастните клетки.

От данните става ясно, че тези химически вещества водят до натрупване на триглицериди. Те са най-често срещаният тип мазнини в организма, а високите им нива крият риск от сърдечносъдови заболявания или диабет.

По-обезпокоителното е, че според проучването, много малки количества прах – дори само 3 микрограма – могат да предизвикат нежелани ефекти.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април