Вие защо спортувате?

Ние го правим за удоволствие :)
Вие защо спортувате?

Този въпрос сме го задавали и преди, но този път любопитството ни е продиктувано от нещо по-различно. Голяма част от мотивационните снимки и клипове, свързани със спорта, представят хора, които се борят на живот и смърт, за да изкачат планина или да пробягат разстоянието от старта до финиша. Това е една прекрасна гледна точка, но си давам сметка, че хората спортуват с много повече радост, когато възприемат физическата активност като игра.

Фитнесът и спортът са сериозна работа. Изграждат сила, воля, издръжливост, допринасят за коригирането на множество дефекти в стойката и тъй нататък, и тъй нататък. Ползите са безспорни и многобройни. Но това научихме едва, когато пораснахме.

Като деца се борехме, тичахме и скачахме просто, защото така се чувствахме свободни и щастливи. Струва ми се, че напоследък спортът изисква все повече и повече усилия. Така изглежда отстрани, а може би е така и в действителност, тъй като понастоящем прекарваме по-голямата част от денонощието в заседнало състояние (изразът е измислен от мен, но е подходящ за случая и значението е ясно).

Да, нуждаем се от много повече амбиция и окуражаване от персонални треньори, фитнес ентусиасти, спортни знаменитости и журналисти, за да даваме повече от себе си. Повтаряме си, че спортът е здраве, тонус, красота (и дори оцеляване)... По този начин се мотивираме за още един удар, още един метър, още едно завъртане, още едно повторение. А положението може да бъде много по-различно.

Всъщност, движението е живот, и вие го осъзнавате всеки ден. Е, тогава задължително ли е същият този живот да е низ от трудности? Движението, както и в детството, ни кара да се чувстваме свободни и щастливи. Всяка една крачка ни прави не само по-силни и здрави, но и по-доволни от самите себе си.

Спортът е удоволствие. Докато се мъчите да завършите поредната сесия, почувствайте въздуха, вятъра, снега, дъжда. Погледнете небето с усмивка. Ако пък сте в залата си представете как слънцето ви чака навън. Бъдете щастливи въпреки трудностите. Защото позитивната нагласа винаги ще бъде по-добрата тактика и стратегия.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април