Вибриращ костюм за по-качествено движение

Новото изобретение ще може да коригира техниката не само в спорта, но и в ежедневието
Вибриращ костюм за по-качествено движение

Ако сте от хората, които спортуват сами, сигурно сте наясно колко е трудно да откриете оптималния начин за самонаблюдение и самоконтрол. Аз лично използвам сложна система, състояща се от огледало, фотоапарат и няколко други нискотехнологични пособия. Въпреки това не мога да бъда абсолютно сигурен, че техниката ми е перфектна, особено когато става дума за непознати движения.

Ето защо съм длъжен да ви разкажа за едно ново устройство с името MotivePro, известно още като "Вибриращият костюм". Негова основна цел е да помогне на атлети и непрофесионалисти да изградят по-добра двигателна памет в своя спорт. Изобретението принадлежи на английския Birmingham City University и проектът по разработването му се ръководи от мултидисциплинарен екип от учени.

"Костюмът" притежава чудесното свойство да дава постоянна обратна връзка на носещия го за позицията на тялото му в пространството. Това става чрез сензори, които се закрепят на няколко ключови точки (по торса, главата и ръцете, поне в настоящия си вариант) и засичат относителните разстояния между тях. Всеки един от тях може да бъде настроен да вибрира при отклонение от специфичната за съответната дисциплина техника, за да насърчи спортуващия да коригира позицията си.

Друга полезна функция на MotivePro е да записва самите движения, така че те да могат да бъдат анализирани впоследствие и да бъдат съхранявани в своеобразно досие за развитието на атлета във времето.

Понастоящем устройството се тества с помощта на английската олимпийска надежда по художествена гимнастика Мими Сезар и нейните треньори.

Хубавото е, че неговото приложение излиза отвъд спорта и може да послужи на всеки един човек, който е загрижен за безопасността на ежедневни дейности по вдигане на тежки предмети от земята, навеждане, клякане и др. Уверен съм, че би било много хубаво и всеки офисен служител да разполага с уред, който да го поразтърсва всеки път, когато започне да се криви на стола си. Дали MotivePro ще придобие подобна масовост и доколко ще е успешен, тепърва предстои да разберем.

Birmingham City University

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май