Велокарта на Берлин улеснява велосипедистите

Интерактивен проект дава възможност на потребителите да оценяват удобни за каране на колело улици и маршрути
Велокарта на Берлин улеснява велосипедистите

За някои придвижването с колело в София е ежедневие, за други – истински кошмар, за трети – риск, който никога няма да поемат. За съжаление, ще трябва да мине още доста време преди всички останали участници в движението да допуснат мислено (и културно!) и велосипедистите...

Разбира се, в повечето европейски градове велосипедирането е приятен, бърз и безопасен начин на придвижване. А в Берлин е дори още по-страхотно да се кара колело, тъй като от няколко месеца съществува карта на велотрасетата в града. Тя обаче не е просто онлайн графично изображение, а живо отражение на условията по улиците на града, което се променя всеки ден.

Става дума за проекта Dynamic Connections, реализиран от BMW Guggenheim Lab, където всеки велосипедист има възможност да оцени трасето, което ползва. Това е възможно чрез отговарянето на 5 кратки въпроса.

What To See In BerlinБранденбургската врата, Берлин, част от велообиколка на забележителности в градаТака на територията на Берлин могат да се проследят няколко типа велопътища: удобни за каране, неудобни за каране, лесно достъпни улици, безопасно пресичане, "щастливи" и стресиращи улици. Картите са интерактивни и се обновяват непрекъснато, а това позволява да се откриват и потенциални нови трасета в града.

Всеки потребител може да получи филтрирана информация защо определена улица е по-добра или по-лоша за каране: например, дали е опасно заради автомобили, които карат бързо, или има твърде голям наклон и трудно изкачване.

Големият плюс на проекта е, че предлага изключителни възможности за разглеждане на града по нов начин, при това – съвсем безопасно и бързо в същото време. Освен това целият сайт е на английски и немски, което е чудесно.

Ние май имаме нова цел за кратка пролетна ваканция :) Alles Gute!*

*Всичко най-добро! (бел. ред.)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април