Природен парк Санцин

Където вирее разкошна мистика
Природен парк Санцин

Планината Санцин е разположена на 80 километра северно от китайската провинция Дзянси. Тя е обявена за Национален природен парк на КНР и от 2008 г. насам фигурира в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Буквалното значение на местността – "три района", всъщност обозначава трите най – забележителни върха в планината – Юдзин, Юсуей и Юхуа. В Санцин обаче цялата природа има особено излъчване. Нека заедно разберем защо...

За относително ниските първенци (най-високият е Юдзин – 1817 м.н.в) на Националния парк в китайския език съществува поетично сравнение – Трите стръмни върха, като Тримата чисти стоят – възседнали планината.

А кои са тези Трима чисти, ще попитате. Ами, една от школите на даоизма ги поставя сред най-върховните божества. Оттук нататък можем да си обясним и защо древните китайски даоисти са тачели това природно богатство като място за учение и медитация. Нещо повече – същите люде смятали, че общуването с планината ще им донесе безсмъртие...

wonderbeetravel.blogspot.com

Гледайки Санцин само на снимка можем до голяма степен да разберем причината за подобно отношение към местността. Тукашните планини са забулени в бяла полупрозрачна мъгла през 200 дни от годината. Под нея се виждат призрачните очертания на тъмнозелени гори, в чиито дебри можем едвам да различим борове с необикновена форма. Под тази тайна гориста покривка пък проблясват извори и езера, спускат се водопади.

Природният парк оживява още веднъж и от разнообразието на екзотични растения и животни. Тук е едно от малкото места в цял Китай, където могат да бъдат открити растения, използвани в местната традиционна медицина.

Освен с мистиката на мъглата, в Санцин ще се запознаете и с мистиката на гранита – 48 общо са скалните върхове, които се издигат на територията на природното чудо. Освен тях, още 89 гранитни колони стърчат нагоре със снагата си, която странно наподобява ту човешки, ту животински силуети.

Понастоящем парковата площ, разполагаща се на 2 200 км2, се ползва със специалните грижи на китайското правителство. Тя е редовно финансирана от властите с цел опазване на местните природни забележителности.

За повече гледки от Санцин се отбийте в галерията ни. А ние си пожелаваме добрите даоистки сили скоро да ни поднесат една екскурзия до царството на Тримата чисти :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май