Мистичният град Теотиуакан

Едно пътешествие към свещения град на индианските племена
Мистичният град Теотиуакан

Олеле, колко история има зарита по този свят! Искам да знам защо има пирамиди в Африка, Централна и Южна Америка и Азия, но не и в Европа? А и са толкова различни! Но нека не бързаме. В следващата мистериозна дестинация има много повече от това. Последвайте ни, за да ви запознаем с магията на древния мексикански град Теотиуака̀н.

Според официалната версия, наименованието му означава "родното място на боговете". Според учен, изследващ ацтекския език нахуатл пък, името значи "домът на онези, които познават божествените пътища". Тъй или иначе, сещате се, че става въпрос за селище, в което са ставали свещенодействия.

Намиращото се на 48 км от днешната столица на Мексико сакрално място било населявано от много различни племенни групи. Говорим именно за тези племена, които живеели на територията на Мезоамерика (културно-географски регион, обхващащ територията от централно Мексико до северните части на Южна Америка)– сапотеки, маи, мищеки, отоми и нахуа.

Sacred-destinations.com

Теотиуака̀н се появил на бял свят около 300 г. пр. Хр. Не е ясен произходът на неговите основатели, макар до скоро да се считаше, че това са били древните толтеки, чиято цивилизация обаче процъфтява векове след рухването на града.

Обвитото в тайни място преживява своя разцвет около 450 г. сл. Хр., когато влиянието му се простира над целия мезоамерикански ареал. Към VII в. селището е разрушено, ограбено и опожарено. Според една от теориите, последната трагедия е следствия на местен бунт, насочен срещу елита.

Забележителностите: това, което остава от града след опустошението и може да се види до днес, са три големи пирамиди (Слънчевата, Лунната и пирамидата, посветена на местното божество Перната змия), жертвени олтари и няколко жилища. Интересното е, че разположението на по-важните елементи от архитектурния облик на сакралното селище следва астрономически принципи, открити много по-късно след построяването му.

Sacred-destinations.com

Така предната стена на Слънчевата пирамида образува перпендикуляр с точката от хоризонта, където залязва слънцето по време на равноденствията. Останалите сакрални сгради са построени под прав ъгъл спрямо пирамидата. Широка алея, която минава през центъра на града – Алеята на мъртвите, следва пътя на звездния куп Плеяди. Някога тази просторна пътека е била дълга няколко километра, но днес, за съжаление, са реставрирани едва 1-2 км от нея.

Други забележителни постройки тук са Цитаделата (разположена в южния край на Алеята) и храмът на Кецълкуатъл. Те не са толкова големи, колкото Слънчевата и Лунната (разположена в северния край на Алеята) пирамиди, но респектират с внушителни стени, каквито подхождат на светилищата. В случая тези били посветени едновременно на божествата Кецълкуатъл и Пернатата змия. Трите пирамиди пък се гордеят с красиви каменни орнаменти, които притежават наистина магнетично и тайнствено излъчване.

В момента амбициите за застрояване в територията около културния паметник заплашват неговата цялост. Един универсален магазин в Зона 3 на архитектурното чудо е вече реалност. Подобни и други проекти застрашават все повече отколешната сакралност на обекта. Надяваме се, че здравият разум ще проговори и властите не само тук, но и навсякъде, ще започнат да съдействат за опазването на световното културно наследство.

Предлагаме ви заедно с нас да видите в галерията снимки от съкровищата на Теотиуакан.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май