Време за медитация

Няколко лесни трика как да намерим време за медитация в забързаното си ежедневие
Време за медитация

Ако сте решили да опитате медитацията, то вижте нашия наръчник за начинаещи.

Истината е, че колкото и да е забързано ежедневието ни, винаги можем да отделим по пет минути на ден, за да успокоим ума. Може да ви се струва недостатъчно, но повярвайте, дори и те ще окажат невероятно въздействие върху психиката ви! 

Подготвили сме ви лесни начини как да включите медитацията в ежедневието си. Понякога дори и да не го осъзнаваме, някои от рутинните ни дейности, могат да се превърнат в успокояващи ритуали. А това, от своя страна, да трансформира нас в по-осъзнати и продуктивни хора. Тайната понякога се крие в умението да бъдем в настоящето и да се концентрираме върху тук и сега. 

·      Всички ние можем да отделим 1-5 мин. на ден

Дори и само една минута на ден в тишина може да промени коренно начина, по който се чувствате. Всичко, което трябва да направите  е да седнете на меко (по възможност на пода) и да затворите очи. Проследете дъха. Обърнете внимание на потока от мисли и без да се напрягате, просто забележете какво се случва в тялото ви.

·      Във всеки един момент сте в състояние да успокоите пулса си

Медитацията не е сложна практика. Лесна тактика за новобранците е да се концентрират върху ритъма на сърцето или да се опитат да уловят пулса си. Този вид медитация е лесен за практикуване навсякъде, по всяко време. 

·      Вътрешният мир започва вътре в нас

Според Кундалини, за да сме в мир в света, най-напред трябва да бъдем в мир със себе си. Докато си повтаряте тази мантра, дишайте дълбоко. Кажете я наум няколко пъти и ще почувствате мигновено успокоение.

·      Медитирайте докато готвите

Ако готвенето ви доставя удоволствие, то вие вече практикувате медитация. Всяко едно занимание, което изисква креативност дава почивка на ума и е вид релаксация.

·      Или пък докато се разхождате

Идеята на медитацията е именно да се освободим от мислите. Можем да го правим и на път за вкъщи. Оставяме проблемите в офиса и се наслаждаваме на тишината. Модерният човек сякаш повече от всякога се страхува да остане насаме със себе си. Но именно в моментите, в които сме сами, ние можем да изчистим съзнанието си и да успокоим ума.

·      Опитайте се да изключите всички електронни устройства (за комуникация)

Ако сте "антисоциални” за няколко минути на ден, няма да навредите никому. Ако сте решили да бъдете със семейството, да вечеряте с приятели или да просто искате да се отдадете на любимо занимание без да бъдете обезпокоявани, то можете да сложите телефона на режим да не ви търсят. И не, светът няма да свърши, повярвайте!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април