Великденският остров!

На Великден или не – да отидеш на експедиция там е повече от добре...
Великденският остров!

Колко по-тематични можем да бъдем от това? Предлагаме ви да се насладите дистанционно (засега) на един кът, посетен за първи път на... Великден. Вие няма да имате време да се организирате, за да повторите този славен подвиг, но сте поканени да се насладите на интересните гледки, които той предлага. Потегляме!

Сигурно името на острова ви звучи познато отнякъде. Не, не заради Великден! Просто със сигурност сте виждали снимки на причудливите каменни статуи (по-известни като моаи), разположени нейде край океана. Напомнят малко на камъните Стоунхендж, но имат издялани лица и са подредени по различен начин. Именно тези интригуващи фигури са най-известната забележителност на хвърления в Тихия океан остров. Ние обаче ще ви покажем, че има много други неща, заради които си заслужава да отидете там.

Територията на Великденския остров, която официално попада под административната власт на република Чили, е миниатюрна – 24.6 км на дължина и 12.3 км на ширина. Как ви се струва, а? Ако желаете, можете просто да си походите пеша открай докрай.

След като направите обиколка на красивото океанско местенце, сигурно ще ви се прииска да дремнете на плажа или на някоя зелена поляна. Тъй като Великденският остров (наричан от местното население Рапа Нуи) е най-изолираният от останалите населени острови, тук можете да се отдадете на пълна почивка с мисълта, че се намирате далече от... всичко, без да се лишавате от нищо.

Любопитно е да се разбере, че въпросният остров е създаден вследствие на дейността на три вулкана – Поике, Рано Као и Теревака. Но те далеч не са единствените тук. В кратера на най-голямата вулканична бездна се намира чудното селище Оронго, което в древността явно е изпълнявало церемониална функция.

Площта му е осеяна с каменни къщи без врати и прозорци – в тях може да се влезе само през създаден за целта отвор. Попадналият вътре човек стои на тъмно, но според легендата започва да вижда в тъмното след близо двеминутен престой.

За моаите се знае, че са били изработени от местните хора. Извайването на статуите се е извършвало с вулканичен камък, който може да се намери само край застиналия вулкан Рано Рараку. Сечивата на островитяните са били примитивни базалтови длета.

Счита се, че в изработването на една статуя са участвали 5-6 души и завършването на работата е отнемало близо година. Височината на каменните фигури е между 1 и 9 метра и същите се различават по своята стойка и положение. Относно броя им се твърди, че са към 900.

Когато се отървете от впечатленията за тези произведения на изкуството, ще се натъкнете на нови. Една по-изследователска обиколка на Рапа Ниу ще ви срещне с хиляди места, на които могат да бъдат видени хиляди петроглифи. Издълбаните върху камък изображения са различни – някои са тотемни, други служат за отбелязване на територия, трети са направени в памет на събитие или човек.

Това островче може и да е голямо колкото шепа, но е с пребогата история и разкошна природа. Територията му се гордее с огромен брой пещери, в които любезният посетител може да прекара дни. Освен да се правите на пещерняци, тук можете да разгледате и огромните каменни платформи аху, част от които някога са служели като гробници. Аху явно са свързани с моаи, тъй като каменните статуи красят голяма част от масивните платформи.

Но ако искате да научите още интересни неща за острова, да се запознаете отблизо с историята му или лично да пояздите кон или да покарате сърф там... не ви остава нищо друго, освен да намерите начин да отидете. Някой ден. Преди той да настъпи, ще разглеждаме снимки заедно – тук, в галерията :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май