Астана: едно светкавично развитие

В центъра на света, близо до степта
Астана: едно светкавично развитие

Знаете ли, не мога да спра да се учудвам на чудесата, случващи се непрекъснато по тази земя. Удивлението ми пред размаха на определени държавни лидери и цели нации е не по-малко. Ето ви един пример: столицата на Казахстан – Астана, която за петнадесет години от избирането си първи по значение град в страната е постигнала повече, отколкото други столици не постигат за десетилетия.

Нека най-напред изброим някои от причините за преместването на казахската столица от Алмати в Акмола (впоследствие преименувана Астана). Първо, Алмати е разположена в силно сеизмичен район. Второ, сравнителната й близост до държавните й граници я поставя под пряка опасност в случай на военен конфликт. Трето, от историческа и стратегическа гледна точка, Астана разполага с по-добри позиции, тъй като се намира на северното разклонение на някогашния Път на коприната.

Четвърто, преместването е било неизбежно от чисто идеологически причини – избраният през 1991 г. автократичен президент Нурсултан Назарбаев, който стои начело на Казахстан и до днес, желае да ознаменува независимостта на страната с преместването на старата столица. Чисто символично, за цялата нация това е началото на един нов исторически период.

В случай, че не знаете, трябва да ви кажа: Казахстан е земя, богата на нефт, природен газ и цветни метали. Добивът на изброените носи добри доходи на страната и напоследък привлича все повече чуждестранни бизнесмени. Икономическият ръст дава сериозно отражение върху градоустройствения план на столицата.

772524Wikimedia Commons/AmananteСградите на парламента

Сградите, разположени в центъра й, се конкурират по височина, грандиозност, екстравагантна неуместност и модернистичност. Световноизвестни архитекти като Кишо Курокава и Норман Фостър са автори на дизайна на голяма част от постройките. Видите ли зданията на парламента, Двореца на мира и съгласието (с формата на гигантска пирамида), развлекателния център "Ханска шатра", Централната концертна зала, кулата Байтерек и други, представите ви за мащаби и футуристичност ще се променят напълно.

Астана става притегателен център за младите казахи, които все по-често пристигат тук с амбицията да преуспеят. Някои от тях вече са го направили, на други щастието тепърва ще се усмихва. Все пак, в сравнително младата столица, тръгнала стремително по пътя на развитието, тепърва ще се търсят способни кадри.

772521Wikimedia Commons/IsmukhammedРазвлекателният център "Ханска шатра"

И макар че в Казахстан има повече от добри условия за функционаринето на атомни електроцентрали (между другото, страната осигурява 35% от световния добив на уран), употребата на невъзобновяеми източници за задоволяване на енергийните нужни, разбира се, се отразява пагубно върху местната природа. Затова и правителството обещава да насочи усилията си към експлоатацията на възобновяеми енергийни източници.

Ако посетите казахската столица, няма да се учудите, че подобно начинание ще има успех. Често напомнящият за себе си неудържим степен вятър, минаващата през града река Ишим и парещото лятно слънце са чудесна предпоставка за преосмислянето на екологичния профил на страната.

А в случай, че се засилите към Астана през зимните месеци, е добре да задържите устрема си за по-нататък. Все пак най-ниската температура в цял Казахстан (-51°C) е била регистрирана точно тук. Сега студът е сковал огромните площади и няма да разхлаби прегръдката си до пролетта. Тъкмо ще имате време да погледате снимки и да научите повече за това интересно място.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април