Цикорията е едно от най-разпространените полски цветя в България. Толкова разпространено, че често се бърка с плевел. Истината е, че това малко синьо цветче крие множество ползи за организма.
PinterestПолезни вещества
В цикорията се крият множество полезни вещества, микроелементи и витамини от грубата В и С.
Един от основните компоненти на цикорията е инулинът, който въздейства благоприятно на храносмилателната система и подсилва имунитета.
Цикорията има антисептични и противовъзпалителни свойства, подобрява работата на бъбреците и е чудесен натурален лек при третиране на стомашни и чревни болести, гастрит, чревни язви, анемия, диабет.
Понеже подпомага обмяната на веществата, цикорията е още доказано ефективно средство в борбата с излишните килограми.
Приложение
Известна като заместител на кафето, цикорията помага за обмяната на веществата и работата на храносмилателната система. Безкофеиновата напитка се прави от корените на билката. На вкус тя много наподобява самото кафе, но вземайки под внимание множеството здравословни ползи, препоръчваме да опитате тази суперхрана.
Консумация
Разтворете 2 чаени лъжички суха, смляна цикория в една чаена чаша гореща вода. Ако желаете можете да добавите подсладител на вкус.
Добави коментар