Тези удивителни червено-черни плодчета

Малините, къпините, ягодите, боровинките... са не само вкусни а и много, много полезни
Тези удивителни червено-черни плодчета

Мънички, изкусителни и цветни. Горските плодове са не само вкусна храна, но са и мощен съюзник на здравето ни. Оказва се, че малинките, къпините, боровинките и другите "мънички червенички" работят за нашия организъм, предпазвайки почти всичко – от главата до сърцето.

Така де, ако някой ви предложи хапче срещу болежка, която ви мъчи, ще го вземете, нали? А какво ще кажете, ако "хапчето" е един от тези малки сладки плодове?

Това, което прави горските плодове толкова специални е високото съдържание на фитохимикали - естествени химични съединения, които нямат особена хранителна стойност, но пък притежават защитни и предпазващи от заболявания свойства.

За остър ум

inm.comЖените, които похапват ягоди два пъти седмично или боровинки веднъж в седмицата, изпитват по-слабо и в по-късна възраст влошаване на умствените функции с годините в сравнение с дамите, които са се лишавали от тези плодове, твърдят невролози в изследване, обхванало 16 000 жени над 70 г.

Според учените ефектът се дължи на веществата антоцианидиниот групата на флаваноидите, които имат чудесни антиоксидантни качества. "Тези съставки, на които горските плодове са богати, имат свойството да преминават кръвно-мозъчната бариера и помагат на центровете, отговарящи за паметта и ученето", обяснява авторът на изследването д-р Елизабет Девър.

Къпините, боровинките и ягодите са богати и на полифеноли, които забавят стареенето на мозъка, като американски учени наскоро заявиха, че тези съединения могат дори да обърнат процеса на загуба на умствени способности. Те помагат на клетките да изчистят токсични протеини, свързани с отслабването на мозъчните функции, а учените допускат, че това може да помогне за предпазване от Алцхаймер.

За здраво сърце

Хората, изложени на риск от сърдечни заболявания, могат да намалят значително вероятността от сърдечен удар, ако включат в менюто си горски плодове, според изследване, публикувано в PLoS Medicine. То обхваща хранителните режими и случаите на сърдечен удар при 27 000 души.

Стигнали до извода, че приемът на боровинки изглежда променя генетичния риск, заложен в свързания със сърдечните заболявания ген 9p21. Диетолозите пък често препоръчват горските плодове на хората с високо кръвно налягане. А то си е един от факторите, повишаващи риска от сърдечни заболявания.

За тънка талия


Горските плодове са богати на фибри и съдържат много вода, което е причината да ни дават усещане за ситост – а това е доста важно, когато искате да свалите някой друг сантиметър около ханша, да речем. Освен това съдържат сравнително малко захар и са нискокалорични. Боровинките, например, подобряват храносмилането и намаляват натрупването на мастни клетки около талията.

Вложете цялото си въображение в кухнята – ако имате проблеми погледнете тук, тук или тук, и започнете да експериментирате със сосове за сирена или салати, в комбинация с бадеми или пък ги яжте съвсем натурални.

А дали предпазват от Паркинсон?

Хората, които хапват поне два пъти седмично горски плодове, намаляват с 25% вероятността да получат Паркинсон, установиха наскоро невролози. Това се дължи на вече споменатите флавоноидионези растителни метаболити, отговорни за червената и синята пигментация на плодовете, които предпазват от атаките на микроби. Според изследването, рискът от заболяване е с 40% по-нисък при мъжете които приемат много флавоноиди, на които горските плодове са особено богати.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май