Сьомга: риба с оправдано самочувствие

Наистина много полезна
Сьомга: риба с оправдано самочувствие

Ако бяхме деца на рибар, щяхме да го тормозим всеки ден да ни лови само... сьомга ;) Не, че не уважаваме другите видове рибоци, напротив. Просто този ни е абсолютен фаворит и с удоволствие бихме го похапвали повече от два пъти седмично, както обикновено препоръчват редица специалисти.

Лошото е, че сладураната, която произхожда от многоуважавания род Пъстърви, е сравнително скъпа и не всеки има финансовата възможност да я консумира в промишлени количества. Истината обаче е, че хранителната й полезност оправдава многократно цената й.

Да започнем оттам, че сьомгата се смята за един от най-добрите източници на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Това, както знаете, са ненаситени мастни киселини, които участват активно в синтеза на ейкозаноидите – хормони, оказващи влияние върху редица процеси в организма.

В същото време, любимката ни може да се похвали с отбор от витамини, между които C, B6 и B12. В нея има и солидно количество важни минерали – магнезий, фосфор, калций, калий и цинк. И, разбира се, в оранжевото месо на красавицата е складирана прилична доза протеин.

Добрата новина е, че вкусната сладурана даже не е твърде калорична, както приляга на една тлъста риба - в 100 грама има само около 180 калории. Това е причината много диетолози да препоръчват редовното й присъствие в редица хранителни режими.

От всичко казано дотук, няма да сте изненадани да разберете, че честата консумация на сьомга оказва много благоприятни последици върху здравето.

Смята се, че похапването й понижава риска от някои сърдечносъдови и дори – ракови, заболявания и понижава високо кръвно налягане.

Подобрява функциите на имунната система и повишава съпротивителните сили на организма. Смята се за чудесен лек срещу есенна депресия, защото съдържа аминокиселината триптофан, от която се синтезира серотонин или т. нар. хормон на щастието.

Освен това, сьомгата се грижи и за външния вид - омега-3 и омега-6 мастните киселини позволяват контрол на възпалителните процеси в кожата. А редица специалисти са на мнение, че последните са причина за разрушаването и деформирането на колагена и вследствие на това – появата на бръчки и целулит.

Във фитнес отношение, протеинът във вкусния специалитет подпомага мускулния тонус и съдейства за мускулен растеж, ако бъде комбиниран с подходяща тренировка. 

Всичко това ни дава основание да слагаме сьомгата често на трапезата си. Обичаме я, приготвена по всякакъв начин, но сготвена така, се превръща в истинско кулинарно вълшебство ;) Опитайте!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април