Още от записките на баба: три вълшебни подправки

С различни лечебни качества
Още от записките на баба: три вълшебни подправки

Признаваме си, че истински мразим да пием лекарства. Всъщност, не познаваме човек, който обича. Хубавото е, че рядко ни се налага да го правим. А когато ни измъчват малки физически неразположения, първо опитваме да се справим с тях със... силата на мисълта и после пробваме всичко останало.

Впрочем, като оставим настрана необходимостта от медикаменти в определени случаи, съществуват и други начини за лечение на някои състояния.

Такива методи, например, са тези три подправки. В случай, че те все още не присъстват в кухнята ви, е добре да си ги осигурите. Защото освен че ще направят манджата ви значително по-ароматна и вкусна, те ще се погрижат да се почувствате наистина добре. Нека ги видим:

Джинджифил

Наричан още исиот, той има стабилна репутация на лечител от незапомнени времена. Идва от Азия и се разпространява в Европа някъде през 13 век.

Използвайте го, ако ви връхлети есенна настинка или при гадене.

Защо: Съдържа вещества, които намаляват симптомите при възпалителни процеси, както и гаденето.

Как: Направете си чай. Лесно е. В около два литра вряща вода сложете парченце свеж джинджифил, нарязан на ситно. Оставете го да поври, после свалете съда от котлона и сложете похлупак, за да се задуши съдържанието му. Когато течността се поохлади, я подсладете с мед.

Бонус: твърди се, че исиотът е добър помощник в отслабването, защото ускорява метаболизма.

Градински чай

inm.comСигурни сме, че сте виждали поне веднъж този храст. Стеблата му са дебели, а цветовете им - от сивкави до виолетови. Отглежда се и като билка, а подправката...

Използвайте, ако ви боли глава и ви е непосилно да се съсредоточите.

Защо: Въпреки че няма научни доказателства за всички прокламирани ефекти от консумацията на градински чай (смята се, че лекува от възпалено гърло до безплодие), той наистина може да подобри концентрацията ви и да облекчи неприятните усещания в главата. Поне според проведено наскоро американско изследване.

Как: Отново си направете чай или овкусете салатата си с него.

Куркума

Тази подправка присъства в изключително много ястия от индийската аюрведическа кухня. Растението идва от Азия и отдавна е намерило приложение както в медицината, така и в кулинарията.

Използвайте в деня след интензивна сесия.

Защо: Твърди се, че куркуминът, който се съдържа в корена му, има антивъзпалителен ефект и подпомага възстановяването на мускулите.

Как: Овкусете с подправката ориза към печеното си пиленце.

А тук нека ви припомним за още една интересна и много полезна билка :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май