Кейл - зелената суперхрана

8 причини да го включите в ежедневието!
Кейл - зелената суперхрана

Ако все още не сте опитали този зеленолистен зеленчук, то сега е момента да му се насладите.
Кейл е родственик на зелето, но буквално натъпкан с полезни съставки, които го изстрелват на едни от първите места в списъка на здравословните суперхрани в света.

Дори и спанака не може да бъде сравняван с броя на хранителните вещества, които притежава кейл и ползите, които носи за здравето.

Кейл е богат на фибри, а в същото време е изключително икономичен от гледна точка на калории. Съдържа огромно количество витамин К, А, С, В6, В3, В2, В1, Е, фолиева киселина, магнезий, калий, манган, мед, калций, фосфор, протеини, омега 3 мастни киселини, каротеноиди, флавоноиди и алфа-липоева киселина, които имат силно антиоксидантно действие. Смята се дори, че кейл е отличен заместител на месото, тъй като е сред растителните храни богати на лесно усвоимо желязо.

Кейл е всичко онова, от което се нуждае тялото ви, за да се чувствате красиви и в добро здравословно състояние. Предлагам ви да видите списъка с 8-те ползи от него.

1. При диабет

1553794Thinkstock/Guliver

Проучванията показват, че консумацията на кейл при диабет тип 1 и диабет тип 2 се засичат по-ниски нива на кръвната захар, липидите и нивата на инсулина. 1 чаша прясно нарязан кейл ще ви осигури около 2.6 грама фибри.

2. За добра сърдечно-съдова система

Кейл укрепва сърдечно-съдовата система. Редовната употреба на зеленчука може да доведе до по-ниски нива на холестерола. Благодарение на съдържащите се в него фибри, калий, витамин С и В6 се осигурява отлично здраве за сърцето и съдовете.

"Увеличаването на приема на калий, заедно с намаляването приема на натрий е най-важната хранителна промяна, която човек може да направи, за да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.", твърди Проф. Д-р Mark Houston по клинична медицина в Vanderbilt Medical School и директор на Института по Хипертония в St. Thomas Hospital.

В едно от проведените проучвания става ясно, че тези които консумират около 4069 милиграма калий на ден имат 49% по-нисък риск от смърт от исхемична болест на сърцето в сравнение с тези, които консумират по-малко калий на ден около 1000 милиграма. Високият прием на калий също е свързано с намаляване на риска от инсулт и регулиране на кръвното налягане.

3. В борбата с раковите заболявания и Алцхаймер

Кейл е богат на витамин К, който действа като естествена защита срещу някои видове рак. Освен това витамин К подпомага костното здраве и има съсирващо действие. Съществуват достатъчно изказвания на учени, че приемът на витамина помага на хора страдащи и от болестта Алцхаймер. Според проведените научни изследвания кейл както и останалите зеленолистни зеленчуци, които са богати на хлорофил са показали, че са ефективна натурална защита срещу развитието на раковите клетки.

4. За по-добро зрение

Огромното съдържание на витамин А действа като защита на зрението и кожата. Освен това витамина помага и при предотвратяването на рак на белия дроб и устната кухина. Също така кейл е богат на лутеин и зеаксантин, които са от изключително значение за съхраняване доброто здраве на очите.

1553785Thinkstock/Guliver

5. За отлична имунна система и добро храносмилане

Кейл е богат източник и на витамин С, чието съдържание е 17 пъти повече, отколкото в морковите и 4 пъти повече, отколкото в спанака. Освен това огромното съдържание на лесно усвоимо желязо ще поддържа доброто ви здраве и силна имунна система. Най-добрият начин да сте здрави е, да добавяте всекидневно към салатата си суров кейл.

6. Мощен антиоксидант

Благодарение на съдържащите се в него каротеноиди, флавоноиди и алфа-липоева киселина.

7. Отлично средство против остеопорозата

Кейл съдържа лесно усвоим калций, който е в пъти повече от този който можете да приемете от кравето мляко. Освен това съдържанието на витамин К, подобрява усвояването на калция от организма. Именно по този начин ще поддържате и здравословен метаболизъм и отлична фигура.

8. За вечна младост и красива коса

Благодарение на витамините, минералите и съдържащите се в кейл антиоксиданти ще си осигурите вечна младост и блестяща коса.

Имате предвид, че съществуват и потенциални рискове от консумацията на кейл в комбинация с лекарства!

Хората приемащи бета-блокери за сърдечно-съдови заболявания, могат да предизвикат прекомерното увеличаване на калий в кръвта. Така че приема на кейл трябва да е в умерени количества, за да съхраните баланса в организма.

Огромното количество калий в организма води до невъзможност бъбреците да отделят излишъка с урината. Този риск нараства с повишаване на възрастта.

Източник: medicalnewstodayauthoritynutritionwebmd

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май