Как да сушим билките

Със сигурност не в сушилнята
Как да сушим билките

Отпразнувахте ли Еньовден подобаващо? Ако е така, значи вероятно сега си имате вкъщи цяла торба с лечебни растения. Може да ги използвате в свежо състояние, а може и да ги изсушите.

Билките, които ще се зарадват на втория вариант, са много: босилекът, градинският чай, мащерката, розмаринът, риганът и още много други.

Преди да преминете към действие обаче, внимателно измийте героите – листата и корените им. За целта може да използвате и четка за почистване на пресни зеленчуци, ако разполагате с такава. Важното е да са съвсем чистички, когато излязат от банята :)

Поокастрете леко стеблата и после съберете всички растения, разпределени по отбори, в малки букетчета. Вържете ги с канап или с друга подходяща връв. После ги закачете на простора, увиснали с главата надолу – нека съхнат няколко дни на слънце.

Когато сте сигурни, че са съвсем сухи след банята, може да ги приберете вкъщи и да ги поставите на проветриво място, където не достига директна слънчева светлина.

Изчакайте търпеливо още няколко дни (3-4, например). Би трябвало билките да са адекватно изсушени. Ако обаче процесът се проточи във времето, наредете ги върху хартия за печене и ги бутнете във фурната на съвсем ниска температура – 40 градуса.

Отстранете листенцата от стеблата и сте готови.

Тест: за да разберете дали сте се справили със сушенето, сложете билките в бурканчета, които се затварят добре, някъде на топло за около седмица. Ако след този период, в бурканчетата се появи влага, значи задачата не е била свършена напълно добре. Върнете листенцата пак във фурната или минете цялата процедура отново (без миенето).

Хайде, действайте :) А ако сте билкари по душа и по призвание, ще се радваме да ни намерите във фейсбук, за да си поговорим за чудния свят на лечебните растения. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април