Златен ориз

Един ГМО с амбицията да спаси света от недохранване
Златен ориз

Както добре ви е известно, животът е радост и тъга. Докато ние тук се чудим какъв суроватъчен протеин да си поръчаме, в развиващите се страни около 12 милиона деца под 6-годишна възраст умират от недохранване. Сериозен принос към тази цифра има дефицитът на витамин А, който убива между 1 и 2 милиона души и ослепява други 500 хиляди души годишно.

Това се случва в 122 държави. В много от тях основният източник на енергия е оризът. Всъщност, в Югоизточна Азия, където живеят около 70% от световното население, това растение съставлява до 80% от дневния калориен прием. Макар и високоенергиен, оризът не може да се похвали с богат набор от нутриенти, в това число и витамин А. Той е евтин, сравнително лесен за отглеждане, засищащ, но в никакъв случай не може да се нарече хранителен. Освен ако не е от жълтия вид...

Golden Rice ProjectДа. Освен бял, кафяв, черен, лилав и червен, оризът може да бъде и жълт. Това е така благодарение на усилената работа на двама учени – Инго Потрикус и Петер Байер. През 1992 година те се заемат с амбициозната задача да разработят оризово растение, което произвежда бета-каротин (провитамин А) не само в листата, където е необходим за фотосинтеза, но и в ядливата си част – ендосперма. Сами се досещате, че тук иде реч за много сериозно генетично модифициране, което в крайна сметка дава резултат. Първият "златен ориз" е създаден посредством трансформацията на обикновения Oryza sativa с два гена за биосинтез на бета каротин: от жълт нарцис и от почвената бактерия Erwinia uredovora.

Оказва се обаче, че е нужно човек да поема по минимум 300 гр от този ориз, за да си осигури някакъв що-горе приличен прием на бета-каротин и затова работата по растението продължава. През 2005 година, екип учени от биотехнологичната компания Syngenta успява да разработи вид с кодовото наименование "Златен ориз 2". Това се случва, като на мястото на гена от нарцис се използва ген от царевица. В резултат новият сорт разполага с 23 пъти повече каротеноиди (37 микрограма на грам), от които болшинството са под формата на бета-каротин (31 микрограма на грам). Счита се, че при подобна концентрация ще са необходими само 144 гр ориз, за да бъдат задоволени дневните нужди на организма от витамин А. Не след дълго се появяват и първите изследвания, които показват, че каротинът от златния ориз наистина се конвертира успешно във витамин А от организма.

Проектът остава изцяло хуманитарен. Лицензът за фермерите, които искат да отглеждат и продават жълтият ориз е безплатен (стига да не изкарват от него над 10 000 долара), но те трябва да имат предвид, че въвеждането му в държавата им ще бъде съпроводено с доста регулаторни затруднения.

Golden Rice ProjectЗатруднения има и от гледна точка на многобройните противници на новия ориз. Част от тях се противопоставят, поради факта, че той е ГМО и смятат, че масовизирането му, макар и с хуманитарна цел, ще улесни последващото разпространение и на други модифицирани култури.

Други смятат, че златният ориз е просто един много успешно маркетиран продукт, който, за съжаление, не заслужава средствата и усилията, необходими за налагането му в гладуващите страни. Наистина, бедността в тях не води единствено до дефицит на витамин А, но и на други вещества като цинк, витамин С, фолиева киселина, витамини В2 и В12, селен, калций и т.н. Това са все проблеми, които новото жълто растение няма да успее да адресира, поне в настоящата си версия.

Аз пък напомням, че мастноразтворимите витамини, в това число и А, и бета-каротинът, се усвояват в присъствието на мазнини в храната, а оризът сам по себе си не е особено богат на тези нутриенти. Диетата на нуждаещите се групи – също.

Всичко това поставя неговата ефикасност под въпрос, но не значи, че проектът не заслужава внимание, напротив. В заключение бих искал да изразя личната си позиция, че съм крайно скептичен относно вредността на генетично модифицираните организми. Зад някои от тях може да стоят неетични бизнес модели, но това няма нищо общо със здравословното им влияние, което до настоящия момент не е доказано вредно. А с продукти като златния ориз може да се окаже, че е полезно, дори животоспасяващо. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април