Зелен фасул

За отлично здраве и красива фигура!
Зелен фасул

Зеленият фасул е от онези суперхрани, които са достъпни и на ниска цена. Навярно част от вас са чували колко полезен е той, но пренебрегвате възможността да присъства ежедневно на трапезата ви. Ето малко информация, която може да промени тази тенденция.

Поради наситения му зелен цвят, мнозина не подозират, че зеленият фасул е изключително богат на каротеноиди.

Според последните изследвания е потвърдено наличието на лутеин, бета-каротин, виолаксантин и неоксантин. В редица случаи, присъствието на тези каротеноиди в зеления фасул се сравнява със съдържанието и в други зеленчуци богати на тях като морковите и доматите. Единствената причина те да не са видими с просто око е фактът, че зеленият фасул е богат и на хлорофил.

Зеленият фасул е сред отличниците по съдържание на витамин А, К, С, В2, В1, В3, В6, Е, фолиева киселина, фибри, омега 3 мастни киселини, магнезий, калий, калций, желязо, фосфор, силиций, мед, кобалт и никел. В състава на протеините на зеления боб влизат незаменимите аминокиселини аргинин, лизин, метионин, тирозин и триптофан Според хранителната си стойност е близък до месото и лесно се усвоява от организма.

Препоръчително е да се употребява във варен вид като супа, яхния, добавка като гарнитура за ястия и салати. Изключително полезен във вид на зеленчукови смутита и пюрета заедно с подправки.

1528845Thinkstock/Guliver

Специалистите по хранене твърдят, че не е препоръчително зеленият фасул да се консумира суров, особено младите зърна, защото той съдържа белтъка фазин, който е с токсични свойства и предизвиква стомашно-чревни разстройства. Фазинът става безвреден след варене или след кисело-млечна ферментация.

Добрата новина е, че дори извън сезона можете да го сервирате и да се наслаждавате на ползите от него, тъй като дори и консервиран или замразен губи само 1/3 от витамините и минералните вещества.

Още от древността зеленият фасул е бил познат с лечебните си свойства, което го е превръщало в предпочитано средство в борбата срещу най-различни заболявания. В наши дни зеленият фасул е повече от необходим, тъй- като ежедневно нараства броят на заболелите от така наречените съвременни болести дължащи се на стрес, липса на движение и нездравословно хранене.

Ето и списъка с ползите от него:

Отличен за диета

Зеленият фасул е една от 10-те най-полезни за здравето храни. Тя е идеална за поддържане на тънка талия и прочистващи от токсините диети. Богат е на целулоза, което го превръща в отлично слабително средство. Витамин В3 подпомага метаболизма на мазнините, протеините и аминокиселините. Регулира храносмилателната система. Наред с това е с отрицателен калориен ефект. Храните се и отслабвате!

Отличен източник на антиоксиданти

Зеленият фасул е богат на витамин А и С и много от полезните антиоксиданти като лутеин, зеаксантин, бета-каротин, виолаксантин, неоксантин, флавоноиди и манган. Всички тези вещества помагат на организма да се пребори със свободните радикали, които водят например до ракови заболявания. Зеленчукът има свойството да забавя развитието на раковите клетки.

1528847Thinkstock/Guliver

Против лошия холестерол и сърдечно-съдовите заболявания

Зеленият фасул ще ви даде всичко онова, от което се нуждае вашето тяло! Съдържанието на влакнини подпомага свалянето на лошия холестерол. Има отлично диуретично свойство благодарение на съдържащия се в него калий, който подпомага и работата на сърцето, сърдечния ритъм и кръвното налягане. В тази насока са направени поредица от изследвания върху животни, които доказват това твърдение.

Захарен диабет и инсулинова резистентност

Зеленият фасул съдържа много протеини, незаменими аминокиселини като аргинин, лизин, тирозин, метионин и триптофан. Аргининът е един от основните източници на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове, сваля кръвното, регулира отделянето на хормони, регулира и нивото на кръвната захар. Редица от проведените изследвания сочат, че голямото съдържание на каротеноиди и флавоноиди имат уникални противовъзпалителни ползи. Например изследванията върху животни показва, че при прием на зелен фасул намалената активност на някои свързани с възпалението ензими – липсоксигеназа (LOX) и циклооксигеназа (COX) подпомагат справянето с диабет тип 2 и инсулинова резистентност.

Диабет тип 2 е здравословен проблем, за който е известно, че има основен компонент на хронично, нежелано възпаление.

1528843Thinkstock/Guliver

За профилактика и лечение на диабет и инсулинова резистентност се препоръчва сок от пресен зелен фасул, който стимулира отделянето на естествен инсулин. За диабетици се препоръчва отвара от бобени шушулки – 20 грама се стриват и варят на бавен огън в 1 литър вода, до изпаряването на половината от течността. Останало се прецежда и се пие на малки глъдки в рамките на 12 часа.

За подагра, ревматизъм, цистит и камъни в бъбреците

Зеленият фасул съдържа аглютинин, който стимулира имунната система и неутрализира болестотворните микроорганизми. Отличното му съотношение между натрий-калий предотвратява образуването на камъни в бъбреците и подобрява половата функция при мъжете.

Зеленият фасул също така се препоръчва при подагра, ишияс, ревматизъм, отоци, заболявания на пикочния мехур, пресни рани и изгаряния и при нарушения на задстомашната жлеза.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май