Да отглеждаме бурен? Да!

Запознайте се със суперплевела тученица
Да отглеждаме бурен? Да!

Цари всеобщо схващане, че буренът трябва да се унищожава, защото пречи. Има факти, обаче, които подсказват, че буренът всъщност може и да се култивира. Не става дума за всички видове треволяци, разбира се. Ще обърна внимание на един от тях – тученицата. Да, заслужава си отглеждането на този полезен бурен, като се има предвид здравословната му стойност. В много страни се продава на не ниски цени, именно заради забележителните си съставки. В Германия, например, той е по-скъп от гроздето, а в Гърция и Турция се продава като марулите.

Ботаническото име на нашия герой е Portulaca oleracea. Неговият декоративен събрат е калдъръмчето и двамата принадлежат към семейство Тученицови. Може да бъде познат и като тлъстига или тлъста трева. Но да преминем към същността на плевела, а именно неговите здравословни качества.

Щедра на хранителни качества, пестелива откъм калории. Тученицата бие дори някои рибени масла по съдържание на омега-3 мастни киселини и това я прави растението, най- богато на тази полезна съставка. Има си и доста витаминчета (предимно провитамин А (бета-каротин), витамин C, витамин B, витамин E), както и хранителни минерали (магнезий, калций, калий, желязо). Присъстват и антиоксиданти, за които се твърди, че имат антимутагенни свойства. 100 грама прясна тученица съдържат 300 до 400 мг алфа-линоленова киселина (представител на групата на омега-3). Тученицата си има и два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин. И всичко това в 16 калории за 100 грама продукт (доста диетично).

Много лечебни свойства. Още през първи век пр.н.е. немският учен от гръцки произход Диоскорид пише за тученицата, че изчиства от паразити и намалява главоболието, а в Китай е позната като "билка на дълголетието”. Активните вещества, които растението съдържа, са: калциеви соли, допамин, ябълчна киселина, лимонена киселина, глутаминова киселина, никотинова киселина, аланин – все елементи, които са ценни за организма. Листата му се използват за лечение при ухапвания от насекоми и змии, циреи, рани, бактериална дизентерия, диария, хемороиди, кървене след раждане и чревно кървене. Не е установено как, но е факт, че Portulaca oleracea ефективно премахва бисфенол А - химикал, разрушаващ ендокринната система. Тученицата помага за  подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти. Употребата, обаче, не е препоръчителна при бременност (може да предизвика контракции) и проблеми с храносмилането.

Кулинарстване с бурени. Тези, които имат честта да я познават, й се наслаждават по различен начин. Най-често това е чрез вкусна салата от тученица. Може просто да й се прибавят оцет и зехтин, но може и да се доукраси с домати, краставици, кубчета сирене, чесън, лимонов сок, джоджен, магданоз, а може дори салатата да се полее с мляко. Друг вариант е да се добави към стандартните рецепти с лапад и спанак. Зависи от предпочитанията. Съществува и тученицовият таратор – вместо краставици, към известното ястие се прибавя тученица. По-екстравагантна е салатата с тученица, домати, авокадо и дресинг от горчица, сол, зехтин, чесън, копър, орехи и лимонов сок. Може да се използва за пълнеж на пелмени, баница, чушки..945828Wikimedia Commons/Lemur12

Е, остава да отскочим до някоя градинка и да поплевим, а после който е работил, да хапне това, което е изработил. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април