Без подправки не може ;)
Tе придават уникален вкус и аромат на всеки специалитет.
Затова използвайте ги смело в готварските експерименти и няма да съжалявате.
А през есента заложете на ето тези:
Жълтата госпожица идва от Азия и е от семейство Джинджифилови. Пикантният ѝ характер, близък до този на синапа, я прави чудесна добавка към куп ястия.
Овкусявайте смело топлата си супа с нея, например. Включете куркумата и в ето този безспорен кулинарен шедьовър.
Карамфил
inmИндонезийският симпатяга е предпочитана подправка в цял свят. И това съвсем не е случайно. Вкусовите му качества са неповторими и запомнящи се.
Да прибавим още, че се смята за естествен антибиотик – облекчава симптомите на настинка и грип (най-вече кашлица).
Може да слагате щипка млян карамфил (или 1-2 зрънца) в чая си, за да направите напитката максимално силна и лечебна.
Индийско орехче
О, да, то също се вързва отлично добре с различни видове бульони.
Но внимавайте! Използвайте го в умерени количества, защото има наистина мощни аромат и вкус.
Медицинско погледнато, индийското орехче притежава добри антибактериални свойства – консумацията му понижава риска от образуване на кариеси в устата. В комбинация с мед пък е лек срещу гадене и стомашно разтройство.
Разбира се, спокойно бихте могли да използвате споменатите подправки през всеки друг сезон от годината. Но сега сякаш са най-актуални, какво смятате?
Добави коментар