Факт е, че през зимата редовно присъстващи в менюто ни са представителите на семейство Лукови. Сещате се - онези силни миризливковци, които ни предпазват от настинка и грип. А тъй като за лука и чесъна вече сме си говорили неведнъж, днес ще побързаме да кажем няколко мили думи и за любимия ни...
Праз лук!
За разлика от своите събратя, днешният герой не оформя грудка по време на растежа си, а пораства на височина. Листата му са месести, разположени едно в друго, като по този начин образуват дълъг цилиндър. Така да се каже, зеленчукът е намерил атрактивен начин да се отличава от родствениците си.
Има различни видове праз, но за вас е важно да знаете, че такъв може да похапвате и през лятото, и през зимата, като зимният може да се похвали с безспорно по-силен и наситен вкус.
Като цяло, перестият юнак открай време поддържа репутация на супергерой. Още римляните му били фенове и даже го използвали с лечебна цел. Нещо повече, вярвали, че редовната му консумация прочиства гърлото и спомага за съхраняване на гласовите дарби. Историята разказва, че император Нерон често похапвал зеленчука непосредствено преди да изнесе реч пред народа :)
inmВсъщност, подобно на своите лучени братя, празът също притежава мощни противоокислителни свойства. Добър източник е на отбор от витамини, между които витамин C, B6 и K. Освен това в миризливкото може да откриете добро количество фибри. А, както знаете, същите имат потенциал да подобрят дейността на храносмилателната система.
Зеленчукът е богат още и на ценни минерали, между които най-вече магнезий, манган и желязо. Ценен е и поради още една причина – съдържа изключително много вода, което го прави незаменим помощник в хидратирането. Разбира се, не е и калоричен. В 100 грама (суров) праз има само около 60 калории.
Ако сте решили да го вкарате в менюто си обаче, избирайте такъв, който е с по-тънки стебла и по който няма следи от наранявания и гниене. Съхранен в хладилник, би издържал доста време.
Имайте предвид и друго: когато се сготви, сладурът бързо става негоден за ядене, така че трябва да го хапнете максимално скоростно. Съвсем скоро пък ще ви запозная с няколко чудесни решения за кулинарната му обработка :)
А сега нека ви попитам – вие обичате ли го?
Добави коментар