Вкусните новини днес: патладжан

Синият домат!
Вкусните новини днес: патладжан

Хей, приятели, вчерашната ни анкета показа, че през лятото обичате да похапвате по-лека храна, предимно – от растителен произход.

Щом е така, днес възнамеряваме да вкараме в менюто ви поредния полезен зеленчук.

И той е...

Мистър Патладжан

Сигурно знаете, че го наричат още син домат, а за негова родина се смятат Индия и Шри Ланка. От векове се отглежда с успех и в Европа, както и в Северна Америка. Плод е на едногодишно растение от семейство Картофови, а близки братовчеди са му доматът и картофът.

Е, съгласни сме, че в сурово състояние сладурът има малко странен вкус, но, когато е сготвен с любов, става наистина невероятно вкусен. Както се досещате, днешният герой може да се похвали с куп полезни хранителни съставки.

inm.comЗапочваме с това, че той е сравнително добър източник на бета-каротин.

Съдържа и прилична доза от отличниците-витамини C и К. Знаете, че първият се грижи за имунната система, а вторият – за здравината и плътността на костите.

Приятели на патладжана са и ценните минерали калций, магнезий, калий, мед, фосфор и цинк, които присъстват в него в похвални количества.

Да прибавим също, че синият домат има мощни хидратиращи свойства, тъй като се отличава с нескромно съдържание на вода.

Освен това, притежава нисък гликемичен индекс, а редовната му консумация би могла да съдейства за поддържане на стабилни нива на кръвна захар.

Бонусът е, че никак не е калоричен: в 100 грама суров продукт има около 30 калории.

Готиното е, че на пазара вече може да откриете въпросния разбойник. Не знаете как да си го приготвяте? Няма проблем. Влезте тук, за да си откраднете една адски добра кулинарна идея.

Да ви е вкусно! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април