14 здравословни ползи от черешите

Наслада за сетивата и здравето ви!
14 здравословни ползи от черешите

Черешите са между плодовете, чийто ползи не могат да се съберат само в две изречения. Те подобряват апетита, укрепват съдовете, извеждат вредните вещества от организма и на всичкото отгоре са с нисък гликемичен индекс, който ги превръща в подходящи за употреба и от хора страдащи от диабет или инсулинова резистентност, но в по-ограничени количества!

Черешите, които познаваме са плодовете на черешовото дърво от вида Дива череша, която е по-скоро известна като Сладка череша (Prunus avium., Rosaceae ). Въпреки, че черешите и вишните си приличат доста – те силно се различават по вкус. Смята се, че дивите череши са се появили в началото на бронзовата епоха. Оформили са се като самостоятелен вид на територията на средна Азия и са внесени в Римската империя един век преди новата ера. Днес череши се отглеждат в много части на света.

Но сега нямам намерение да ви занимавам с историческите факти, а по-скоро с техните съставки и ползите, които носят върху здравето.

Черешите са богати на провитамин А, витамини от групата В, С, Е, Р, желязо, мед, манган, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те са сред отличниците по съдържание на антиоксиданти, флавоноиди и мелатонин, които помагат за поддържане на отлично здраве. Успешно се справят в борбата с всякакъв вид инфекции и не на последно място забавят процеса на стареене.

Предлагам ви списък с 14 сериозни ползи за здравето.

1516261Thinkstock/Guliver

1. Превенция срещу рака

Благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти, които помагат за защитата на клетките на тялото от свободните радикали.

2. Контролират кръвното налягане

Черешите са отличен източник на калий, което може да помогне за регулирането на кръвното налягане.

3. За поддържане на здраво сърце

Проучване направено в Университета в Мичигън установява, че диетите включващи употребата на череши могат да доведат до по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, тъй като намаляват мазнините в тялото и триглицеридите в кръвта. Изследователите установили, че черешите могат да бъдат използвани, за да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания, поради противовъзпалителните преимущества идващи от антоцианините и каротиноидите - флавоноидите, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат и за добра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.

4. Намаляване на възпалителните процеси в организма

Черешите помагат и при анемия, тъй като са изключително богати на лесно усвоимо желязо. Благодарение на съдържащите се антиоксиданти в тях са изключително подходящи за намаляване на възпалителните процеси в организма, както и за премахването на досадната мигрена.

5. При стомашни проблеми и в помощ на храносмилането

В черешите има голямо количество целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Плодът подобрява перисталтиката и е изключително ефективен при запек. Отлично средство при всякакви стомашни разстройства по време на бременност.

6. Подобряват паметта

Черешите са добър източник на антоцианини, които помагат и за подобряване на паметта и насърчаване на конгнитивната функция.

7. Добра превенция срещу Алцхаймер

Доказаните ползи върху когнитивното здраве само потвърждават позитивният ефект за предотвратяване на появата на няколко мозъчни разстройства, включително и болестта Алцхаймер.

1516257Thinkstock/Guliver

8. Здравословен сън

Черешите съдържат мелатонин, естествен хормон, който помага за регулиране на заспиването или събуждането. Тези естествени цикли в тялото ни са от изключително значение, тъй като сънят възстановява и укрепва защитните сили на организма.

9. За отслабване

Въпреки сладкия си вкус, черешите са с нисък гликемичен индекс и подобно на ягодите влияят пряко върху апетита. Съдържат предимно вода и са с ниско съдържание на калории, но пък могат да ви държат дълго време сити. Включете череши 2 часа преди хранене и ще усетите чувствително занижения прием на калории в последващо хранене, което ще ви предпазва от преяждане. Освен това черешите съдържат разтворими фибри, които намаляват мазнините, като забавят абсорбацията им в кръвта.

10. При артрит, подагра и ревматизъм

За тези, които страдат от артрит и подагра - сокът от череши може да помогне за значителното намаляване на пикочната киселина, както и облекчават болките съпътстващи тези три изключително неприятни заболявания. Според проучване, направено от Центъра за изследване на човешкото хранене в Университета в Калифорния, хората които консумират само по 280 грама череши на ден са намалили чувствително нивата на пикочната киселина след по-малко от месец.

11. Облекчава болките

Черешите могат да ви помогнат да намалите болките в мускулите след тренировка, както и при всякакъв друг вид ставни болки. Няколко проучвания доказват, че съдържащите се антоцианини и салицилова киселина в черешите са в състояние да блокират източника на болка.

12. Против кашлица

Отлично средство срещу досадната кашлица. Имат отхрачващо действие. За да разполагате целогодишно с тях за тази цел е необходимо да си направите компот без захар, който се пие горещ при простуда и кашлица.

13. Нормализират съсирването

Благодарение на биологично активните вещества в тях кумарини и оксикумарини се нормализира съсирването на кръвта.

14. Активизират работата на бъбреците и черния дроб

Отлично детоксикиращо средство. Няма да сгрешите ако направите черешова диета в рамките на 3 дена. Приемайте на четири пъти в деня по 300 грама череши, а през останалото време залагайте на вода и чай. Не яжте повече от 300 грама на порция!

При закупуване на череши залагайте на тези, които са със свеж вид и зелени дръжки. Имайте предвид, че колкото по-тъмен е цвета на черешата, толкова повече антиоксиданти и ползи имат за вашето здраве.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март