14 здравословни ползи от краставиците

Свежест само в 12 калории!
14 здравословни ползи от краставиците

Краставицата е зеленчук от семейство Тиквови. Смята се, че е култивирана в Индия преди около 3000 години и се предполага, че е пренесена в Европа от Алксандър Македонски. Краставиците са били изключително популярни в древните цивилизации и са отглеждани на много места.

В наши дни краставицата е четвъртия най-широко разпространен зеленчук в света след доматите, лукът и зелето.

Краставицата от дълго време насам се разглежда като здравословна храна, защото е с ниско съдържание на калории - 100 грама съдържа само 12 калории! В същото време е богата на много незаменими витамини и минерали, които веднага я превръщат в суперхрана със суперсили.

Краставиците са богати на витамин С, К и А, но тях можете да си набавите едва 2% от необходимите дневни нужди, тъй като зеленчуъкът притежава голямо съдържание на вода около 95%. За сметка на това от 2 грама съдържание на въглехидрати, само 1% от тях представлява захари и освен това нямат и мазнини.

Краставицата е изключително ценна с наличието на фибри. Кората на краставицата съдържа силициев двуокис, който е съществен компонент на съединителната тъкан, включително на кости, сухожилия, мускули, връзки и хрущяли. Другите важни минерали, които се намират в кората на зеленчука са магнезий и калий.

Предлагам ви да се запознаете с 14-те незаменими здравословни ползи от редовната им консумация.

1537510inm.com

1. Държат ви хидратирани

Както вече споменах по-горе, краставицата има около 95% съдържание на вода, която е по-хранителна от обикновената. Именно водата в краставицата помага за поддържане на нормална хитратация на тялото и регулира телесната температура. Освен това помага на тялото ви да се освободи от токсините. Благодарение на кафеена и аскорбинова киселина предотвратяват задържането на излишна вода в организма.

2. В помощ на кожата
Благодарение на високото съдържание на вода и наличието на витамини и минерали превръщат краставицата в изключително важна съставка за поддържане на младостта и свежестта на кожата. Например сок от краставица спокойно можете да използвате за стягане на кожата. Благодарение на аскорбиновата и кафеената киселина намалява зачервяването и отоците под очите. Сокът от краставица може да донесе облекчаване на паренето следствие на слънчево изгаряне. Силициевият двуокис благоприятства формирането на по-здрава съединителна тъкан на кожата на лицето.

3. В помощ в борбата срещу раковите заболявания
Краставицата съдържа lariciresinol, pinoresinol и secoisolariciresinol - три лигнани, за които вече има конкретни изследвания и доказателства, че спомагат за намаляване рискът от възникването на няколко вида рак, включително рак на гърдата, рак на простатата, рак на матката и рак на яйчниците.

4. Контролира кръвното налягане
Благодарение на съдържащите се в кората на краставицата магнезий и калий заедно с натрия – спомагат да регулиране на кръвното налягане. Подходящ за употреба от хората страдащи както от високо кръвно налягане, така и от ниско кръвно налягане.

1537509inm.com

5. Благоприятна срещу проблеми със зъбите и венците
Сокът от краставица е изключително полезен за хората страдащи от всякакъв вид проблеми със зъбите и венците, благодарение на стягащия ефект.

6. При храносмилателни разстройства
Изключително полезна е краставицата при всякакъв вид храносмилателни разстройства като киселини, гастрит и дори язви биха могли да бъдат излекувани при всекидневна консумация на прясно направен сок от краставица. Най-добре във вид на смути. Краставицата също така е алкалнообразуваща храна, която възстановява pH баланса в организма. Ежедневната употреба на краставица е отлично средство за справяне с хроничният запек.

7. За съхраняването здравето на ставите
Краставицата е отличен източник на силициев диоксид, който укрепва както съединителната тъкан и също така кости, сухожилия, мускули, връзки и хрущяли.

8. Против лош дъх
Благодарение на съдържащите се в нея фитохимикали се обезвреждат бактериите намиращи се в устата, които реално са отговорни за лошия дъх. За да се отървете от лошия дъх поставете резен краставица в устата си и го натиснете с езика си за най-малко 30-40 секунди.

1537507Thinkstock/Guliver

9. Грижа за ноктите
Високото съдържание на  силициев диоксид помага и за чупливостта на ноктите на ръцете и краката. В същото време облекчава болките при подагра и артрит, ако се направи компрес от краставица. При смесване със сок от моркови може значително да облекчи състоянието при подагра и артрит, както и да намали значително нивото на пикочната киселина.

10. Срещу диабет
Сок от краставица е от изключителна полза на хората страдащи от инсулинова резистентност и диабет.

11. Намалява нивото на лошия холестерол в организма
Изследователите установили, че съединение, наречено стероли може значително да се намали нивата на лошия холестерол.

12. Стимулира растежа на косата
При редовна консумация на краставица можете да спомогнете да насърчаване на здравословния растеж на косата, благодарение на съдържащите се в краставицата силиций и сяра. За най-добри резултати, смесете сок от краставица със сок от моркови, маруля или спанак.

13. Диуретик и в помощ на бъбреците
Редовниата косумация на краставици, освен че действа като диуретик, но също така помага срещу изчистването на камъчетата в бъбреците.

14. Отлично средство за отслабване
Благодарение на ниското съдържание на калории, а високо на фибри и вода е отлично средство за хората стремящи се да се освободят от някой и друг килограм.

Когато купувате краставици, избирайте тези които са с наситен зелен цвят без да имат бледи жълти участъци. Необходимо е и двамата края на краставицата да са твърди на пипане. Освен това не избирайте краставици, които са твърде дебели. Най-вкусни и полезни са кривите и сравнително тънки краставици. Винаги ги накисвайте в студена вода за около 30 минути преди употреба.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април