Първоначална такса на босоногото тичане

Да тичате без обувки може и да има благотворен ефект върху здравето ви, но недейте да бързате
Първоначална такса на босоногото тичане

Това го повтаряме през цялото време, но в случай, че не сте разбрали – тичането на бос крак не е за всеки и със сигурност не е нещо, с което можете да се заемете от днес за утре. А едно ново изследване ще ви го каже по друг начин.

То е публикувано в списанието Human Movement Science и обхваща 18 бегача, които са свикнали да упражняват спорта си обути със стандартни маратонки и тичат по класическия начин, тоест – приземяват се първо на петите си. Те са заставени да тичат без обувки и да се приземяват на пръсти без предварителна подготовка, което води до сериозно завишена мускулна активност в областта на подбедрицата, която е съпроводена с много по-голям стрес за пищяла и много повече сгъване в колянната става.

Знае се, че при смяна на обувката (или свалянето й) и промяна на техниката на тичане се променя и механиката, което може да има здравословни ползи в дългосрочен план. Това изследване обаче демонстрира, че твърде бързото преминаване от едната крайност в другата крие някои рискове. Някои идеи за по-плавното преминаване към босоного препускане сме споделили в ето този материал.

За още статии от нас посетете https://www.facebook.com/FitWell.bg или ни добавете в RSS четеца си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май