Професионалисти в тичането

С постоянство и усъвършенстване
Професионалисти в тичането

Постоянство, непрекъснато усъвършенстване и удобни спортни обувки: това е правилният отговор на професионализма в тичането.

Що се отнася до добрата техника, и тук тя е въпрос на много практика. Тоест, отнема време и изисква солидна доза търпение.

Предлагаме ви няколко трика, чрез които може значително да подобрите тренировката си в парка и да се порадвате на истинските ползи от нея.

Стойката

Основно правило е никога да не се изгърбвате, докато бягате (и по принцип). Да, по-трудно е, отколкото изглежда, но се налага.

Изправете главата и я дръжте в неутрално положение, така че да не напрягате по никакъв начин врата. Отпуснете раменете, като гледате те да са успоредни на земята. Не се изкушавайте да забивате поглед надолу, а го фокусирайте право в пътя пред себе си. 

Ръцете

Забавно е: представете си, че все едно държите яйце във всяка ръка. Не трябва и не е логично обаче да усещате напрежение в китките си.

Леко ги сгънете в лактите и ги движете плавно в равнината между талията и гърдите. Ако искате да постигнете по-голяма скорост, помогнете на краката си, като движите ръцете по-бързо.

Дишането

Както във всеки спорт, дишането тук също играе съществена роля. Важно е да усвоите дълбокото коремно, или т. нар диафрагмено дишане, ако още не сте. Характерното при него е, че трябва да се стремите да държите неподвижен гръдния кош, докато го практикувате.

За да свикнете, легнете по гръб и сложете книга в областта на корема. Вдишайте бавно, докато гледате как се издига книгата и издишайте след това, като проследявате пътя на книгата надолу. Внимание: това изобщо не е добър начин за четене.

Стъпките

Най-успешният начин да се предпазите от контузии е да се научите да тичате на пръсти. В началото може да ви се струва трудно и налудничаво, но ще свикнете доста бързо, обещават специалисти.

Целта е с възглавничките на ходилото да поемете тежестта на тялото и да убиете скоростта. В противен случай, ако цялото натоварване пада направо върху петата, има голяма вероятност да се нараните.

В тази връзка, обърнете специално внимание на спортните си обувки! Продължителният маратон с неудобни такива може да се окаже много неразумно действие и да доведе до сериозни щети. С две думи: никога не подценявайте екипировката.

А сега ви оставяме само с пътя пред себе си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май