Напразно кардио на празен стомах

Защо не е добра идея да тренирате гладни?
Напразно кардио на празен стомах

Излюпихте ли се в ранни зори само и само, за да си направите кардиото на гладно? По-добре обаче да си бяхте останали в леглото :)

Твърдението, че когато тренираме на празен стомах, принуждаваме тялото си да посегне за енергия към подкожните мазнини, е на пръв поглед логично. На втори поглед обаче, подобна теория не взема предвид някои много важни подробности за начина, по който организмът ни функционира по време на физическа активност.

Статия, публикувана във февруарското издание на американския Strength and Conditioning Journal, прави много подробна дисекция на голям брой изследвания по въпроса.

Оказва се, че независимо дали сме яли или не преди тренировка, ще "изгорим" почти еднакво количество мазнини, ако всички други условия са равни. Всъщност, редовните кардио тренировки на гладно наистина могат да доведат до по-сериозно понижаване на общото телесно тегло, но тази разлика се дължи на загубата на мускулна маса.

Когато сме гладни, тялото преминава в режим "оцеляване" и търси енергия от източници, които са му най-малко ценни. За съжаление, подкожните мазнини не попадат в тази категория – те са своеобразен стратегически запас и биха "изгорели" най-вече в резултат от продължителна, но интелигентна калорийна рестрикция.

Енергията, към която посяга организмът в подобен случай са предимно вътремускулни триглицериди (мазнините в мускулите) и протеините на самите мускули. Примирете се, че тялото ви винаги ще е по-загрижено за оцеляването си, отколкото за начина, по който изглеждате.

От друга страна, винаги, когато тренирате за отслабване, е добра идея да поддържате сравнително висока интензивност. А това не е нещо, което всеки може да постигне 20 минути след събуждане, при това на празен стомах. Поне ние не познаваме такъв човек.

В крайна сметка, колкото и логично да звучи ограничаването на калориите непосредствено преди кардио сесия, на практика нещата не са чак толкова прости. По този начин се лишавате от горивото, което ще ви е необходимо за осъществяването на една наистина качествена тренировка, а и допринасяте за разграждането на ценната си мускулна маса. С други думи – плувате срещу течението.

Помислете дали не е по-добра идея да тренирате по друго време на денонощието, особено ако не си падате "сутрешна птица". Много хора не могат да си отворят буркана с кафето непосредствено след ставане, камо ли да направят сериозна тренировка. Голяма част от тези хора обаче, много успешно се разтоварват с интензивно кардио непосредствено след работа или привечер.

Въпросът за храната е също толкова важен. Стремете се да сте хапнали нещо около час-два преди тренировка. Така не само ще се запасите с достатъчно енергия за провеждането й, но и ще съхраните мускулите си. Храненето трябва да е съобразено с целевия ви калориен прием за деня и да включва както източник на енергия (мазнини и/или въглехидрати), така и градивен материал (протеини). Ако сте от тези хора, които дълго време след хранене се чувстват неработоспособни, бихте могли да замените твърдата храна с подходящ протеинов шейк.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април