На косъм от бездната

Хайлайнинг в Монблан
На косъм от бездната

Балансът винаги е бил от онези умения, които са си умирали да бъдат практикувани и демонстрирани пред публика. Никой не може да каже от колко хиляди години насам съществува ходенето на въже, но се предполага, че именно с тази цел е било изобретено въжето. Това последното не е истина, разбира се, но щеше да е много яко, ако беше.

Днес по цирковете все още може да се види ходене на въже, но това си е детска песничка в сравнение с хайлайнинга. Това е модерният начин да кажем "лента, опъната на няколкостотин метра над земята, по която вървят хора". Първият такъв опит се приписва на двама катерачи – Адам Гросовски и Джеф Елингтън, които опъват 17 метров кабел при скалната кула Изгубена стрела в парка Йосемити. Височината е 880 метра и може би това е причината, поради която нито един от двамата не успява да прекоси от другата страна.

Но това е било преди, а сега е различно. Сега кабелът е по-дълъг и височината е по-голяма. Е, има и осигуровка, но нека се направим, че я няма. Сега действието се развива в Монблан, а участниците говорят на френски. Няма страшно, гледките са универсални, а пък има и субтитри. Не ме слушайте, страшно има, но е от друго естество...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май