Как да се подготвим за маратон

Няколко практични съвета
Как да се подготвим за маратон

Причините да се присъедините към маратон манията може да са най-различни – от приятели, които ви насърчават да им правите компания до някакъв внезапен порив да покажете олимпийски дух. Важното в случая е да сте в кондиция и когато застанете на старта, да сте психически и физически подготвени.

От къде да започнем?

Най-важното, което специалистите съветват, е да слушате тялото си. Започнете с ходене – като започнете във ваш собствен ритъм и не се изкушавате да забързвате спрямо останалите.

Колко често да тренираме?

Оптималното е три пъти седмично за около час. Това ще позволи на тялото достатъчно време между тренировките, за да се възстанови.

Други упражнения, които да правим паралелно с тичането?

Когато се изпълнява правилно, тичането натоварва цялото тяло. Важно е да правим упражнения за укрепване на центъра на тялото като планк, странични мостове и други упражнения за долната част на гръбнака. Напъдите и клековете заздравяват мускулите на бедрата. 

1680944Pinterest

Колко време да тренираме?

Времето за тренировка е строго индивидуално. Желателно е да нямате очаквания и да сте търпеливи – издръжливостта и бързината се придобиват в процеса на работа.

Други полезни практики?

Разтягането е от изключително значение за тренировката. Желателно е да правите йога, която да спомага разтягането на мускулите, натоварвани при бягане.

Кога да започнем с тренировките?

Препоръчителното е да започнем около 18 седмици преди маратона. 

Какво да правим седмицата преди маратона?

Желателно е седмица предварително да намалите разстоянието, за да не се изтощим физически. 

Как да загреем и как да починем?

Започнете с динамична загрявка, за да подготвите мускулите. След тренировката е желателно да завършим с разтягане.

Как да се подготвим психически?

Нормално е да се чувствате притеснени или май-малкото – изпълнени с адреналин преди самото състезание. Опитайте се да насочите енергията към положителни мисли. Бъдете благодарни за възможността и горди с това, че сте стигнали до тук. Ако сте настроение с признателност към себе си и тежката подготовка, която вече сте изминали, ще ви бъде много по-леко да стигнете до финиша.

Как да стигнем финала?

Опитайте да тичате от сърце. Когато тренирате осъзнайте онези моменти, когато искате да се откажете, но не го правите. По време на съществения маратон си спомнете тези моменти и опитайте да се сетите как сте се справили, как сте продължили. Умът ни се отказва преди телата ни, затова се опитайте да слушате сърцата, не мислите си.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май