Готови за сноукайт

100% екстремно преживяване
Готови за сноукайт

Тъкмо когато се зарадвахме, че зимата си отива и, хоп!, пак стана студено :( Бъррр. Парадоксалното е, че, ако за нас това е безкрайно тъжна новина, редица хора ще я посрещнат с искрена радост. Не, те изобщо не са луди. Просто са наистина страстни фенове на зимните спортове и прегръщат горещо всяка добра възможност за практикуването им.

Ако пък случайно сте от техния отбор, ще ви поканим до края на зимата да изпробвате още едно много любопитно снежно занимание.

То се нарича сноукайт или сноукайтинг (на английски език "snow" означава "сняг", а "kite"- "хвърчило")  и се възприема като зимната алтернатива на кайтсърфа. Разликите с водната версия обаче са доста. А най-очевидното различие, че, вместо по вода, сноукайтът се осъществява по снежна или заледена повърхност. 

Освен това, тук практикуващият е качен на сноуборд или на ски, а не на сърф дъска. За придвижване все пак отново се използва силата на вятъра, който надува крилото (кайта) и това позволява плъзгане по различни терени. 

Малко история

Смята се, че екстремният спорт се появява някъде през 80-те и 90-те години на 20-ти век, а даже и по-рано. Изглежда създаването му е резултат от последователните изобретения и криейтив хрумвания на няколко луди глави, сериозно решени да разнообразят живота си и да вкарат в него тонове емоция.

В началото на 21-ви век сноукайтът получава сериозна популярност и започва масово да се практикува в редица планински региони по света. А през последните години набира все повече почитатели и у нас. Хубавата новина е, че страната ни предлага добри условия за каране по снега.

Екипировката

inm.comЕ, пригответе се за тежка артилерия! Защото ако искате да се посветите на готиното занимание, ще се наложи да си осигурите доста неща.

Като за начало, започнете с набавяне на сноуборд или ски екипировка – дъска или ски, облекло, очила, ръкавици и т.н.

После преминете към същественото – към кайт оборудването.

Основното приспособление тук е крилото/хвърчилото, благодарение на което се осъществява самото движение.

Ще имате нужда обаче и от седалка. Обикновено, тя се прикача към крилото и осигурява на сноукайтъра допълнително удобство при движение.

Каската пък е задължителна, защото би могла да ви предпази от сериозни контузии.

Както виждате, имате много "работа" по сдобиването на екипировката. И, да, уви, притежанието й ще ви излезе скъпо удоволствие. 

За "шофирането" 

Готиното е, че в сноукайтинга няма точно разграничаване на стиловете. Все пак той може да ви предложи най-малко два възможни метода за каране.

При първия просто се носите с хвърчилото си в снежната шир, оставяйки горе-долу такива следи.

Другият пък ще тества смелостта ви и ще ви предизвика да изпълнявате различни фигури във въздуха, завъртания и скокове. 

Важно: не забравяйте, че си говорим за един наистина екстремен спорт. Така че, като начинаещи, на вас ви предстои първо да се научите да контролирате крилото и да го насочвате в правилната посока. Това, разбира се, никак не е лесна задача. Тя ще мобилизира цялата ви енергия, издръжливост, сила, както и умението да пазите баланс.

В този ред на мисли, специалисти препоръчват да не се изсилвате в началото и да подходите към новото си приключение внимателно.

А за да ви зарибим, ще ви накараме да се потопите във видеото:

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май