Внимание! Само за начинаещи сноубордисти

Няколко базови съвета за пресни фенове на сноуборда
Внимание! Само за начинаещи сноубордисти

Нашите колеги от Peika.bg са решили, че е добра идея да се допитат до специалисти, които да дават полезни съвети на феновете на зимните спортове. И кои сме ние, че да ги спираме? ;)

След насоките за начинаещи скиори, е време за няколко препоръки към сноубордистите, които за първи път ще стъпят на пистата върху дъска. Съветите са от Ивайло Евтимов, който се занимава със сноуборд от 17 години, като през последните 6 е и лицензиран инструктор.

Ето какво казва той:

- Имайте предвид, че сноубордът е спорт, удоволствие, професия, жизнена философия. Подходящ е за малки и големи, но преди всичко трябва да имате желание, време и възможности да се занимавате активно.

745724inm.com- Преди да се качите на дъската, трябва да сте уверени в себе си и да сте в добро физическо състояние. В повечето случаи начинаещите се отказват поради тежките падания в началото. Може да си набавите и протектори за различните части на тялото, като за съвсем начинаещите протекторите за китките и дупето са задължителни.

- Екипировката на сноубордиста, независимо дали е любител или състезател, е една и съща -дъска , автомати, обувки, адекватно облекло, ръкавици и аксесоари. Най-общо казано, при избора си трябва да се водите от следните критерии:

  • вид на каране - свободен стил, по необработени терени, пистово каране;
  • двигателна култура и ниво на специални умения;
  • ръст, тегло;
  • възраст;
  • водещ крак
  • не на последно място - финансови възможности;
- Всеки един ден на сноубордиста започва с разгряване. Задължително е да повишите леко температурата на мускулите и да раздвижите ставите, за да не си причините неприятни травми впоследствие.

- Подготовката за сноуборд започва още преди да сте стъпили на пистата. Добре е да се запознаете предварително с основната терминология в спорта, да знаете как да използвате екипировката си по предназначение. Определянето на водещия крак при поставяне на дъската е много важен момент. Стандартната позиция е с левия крак напред, а когато отпред е десният, се нарича "гуфи". Неслучайно, нали ;)

- Преди да излезете на пистата, задължително проверете екипировката си. Това е сигурен начин за добро каране, защото се случва да се повреди автомат или да се скъса каишка, без да забележите. Затова е добре да носите някои дребни, но нужни приспособления и да можете да отремонтирате бързо възникнали неизправности, ако се наложи.

745725inm.com- В началото е желателно да избирате по-полегати склонове, а в повечето курорти има и учебни плацове, където инструктори обучават желаещите.

- За мен основното правило при каране на писта е: задният сноубордист пази предния! Защото най-много инциденти стават при неразумния подход в дадена ситуация на пистата.

- При извънпистово каране се съобразете задължително с лавинната обстановка, а вече всеки курорт има и тематичен бюлетин, който еждневно се обновява.

- Местата за каране на сноуборд в България са както големи курорти като Банско, Боровец и Пампорово, така и по-малки - Картала, Добринище, Мальовица, Осогово...

И не забравяйте - карането на сноуборд трябва да бъде удоволствие и да носи радост!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април