Безаварийно тичане

Такова го обичаме
Безаварийно тичане

Има дни, в които чувството, че можем да пробягаме километри без да спрем, ни владее адски силно. В други усещаме краката си сякаш в обувки със завързани една за друга връзки. Тогава, разбира се, предпочитаме да отложим сесията си за по-подходящ за тичане момент.

Като оставим настрана партньорството с долните крайници, има редица други неща, които ни предпазват от неуспешен джогинг.

В случай, че и вие сте запалени бегачи като нас, вижте на кои правила е хубаво да обърнете внимание, за да си спестите неприятни "аварии" по пътя.

Задължително се наспете вечерта преди тренировка. Това е важно условие за практикуването на всяка физическа дейност, към която сте се ориентирали. Качественият сън ще ви зареди с енергия и ще ви тонизира. Той е първата сигурна стъпка към добри спортни резултати.

Приемайте течности. Ако сте дехидратирани, съществува реален риск от главоболие, изтощение и мускулни схващания – т. нар. крампи (още информация за тях открийте тук!)

Свикнали сте да тичате без бутилка с вода? Е, според нас е добра идея винаги да имате на разположение такава. Може даже да я ползвате като допълнителна тежест. Не забравяйте обаче да сменяте ръцете, докато я носите. Така е по-справедливо за горните ви крайниците.

Ако планувате повече от 60 минути високо интензивно кардио, пробвайте да презаредите с някоя от любимите си спортни напитки.

Те ще възстановят оптималното съдържание на натрий и калий в тялото ви, които сте загубили чрез потта.

Не пропускайте разтягането преди сесия. Въпреки че наскоро проведено изследване отрече необходимостта от разтяжки преди тичане, ние ви препоръчваме да не ги пропускате - заради сигурността и заради по-малкото контузии.

Особено когато бягате сутрин. Преходът от леглото към тичането трябва да е плавен все пак...

Заложете на разнообразие. Ако дълго време сте спортували на фитнес пътека, е крайно време да започнете да тичате навън. Маршрута в парка пък сменете със сесия на стадион и обратно. Защото целенасоченото разнообразие стимулира мозъка и предоставя истинско ново предизвикателство за мускулите ви.

Уверете се, че носите удобни дрехи. Ще бъде малко неприятно, ако спортният ви екип ви остави някъде по пътя. За това изберете облекло, на което можете да имате доверие.

Не подценявайте болката. Тичането с контузия, която пренебрегвате от дни, изобщо не е добра идея. Обратното, ако се чувствате неразположени, задължително отложете тренировката си.

В същото време почивайте от джогинга и давайте време на мускулите ви да се възстановят.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да имате успешна сесия днес! Успех. И поздравете вятъра от нас ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май