Бау-бау! В джогинг сесията

Или как да тичате с домашния си любимец
Бау-бау! В джогинг сесията

Преди няколко години имахме куче – абсолютен дивак, порода пойнтер, с адски мокър нос. И, да, беше невероятен маратонец! Тичаше много и с часове, ама преобладаващо след зайци и лисици. И най-вече – след ходещи наденици ;) Е, да, не беше най-добрият джогинг партньор, но какво да се прави :)

Сигурни сме обаче, че вие може да накарате вашия домашен любимец да тича редом до вас в парка. Просто следвайте тези няколко съвети:

Наблюдавайте признаците на умора

inm.comИскрено вярваме, че четириногият ви приятел може да говори български език, но едва ли скоро ще ви разкрие това свое умение.

Така че не очаквайте от него сам да се оплаче, ако се почувства изтощен. Вместо това, бъдете наблюдателни по време на тренировката и разберете какво е физическото състояние на кучето ви.

Ако в един момент палавият му тръст се трансформира в мързеливо влачене на лапите по асфалта, значи симпатягата ви се намира на ръба на силите си, който не е препоръчително да прескачате. Веднага спрете за почивка или походете бързо заедно. Между другото, така ще отдъхнете и вие.

В този ред на мисли...

Подгответе го за продължително тичане

За тази цел най-напред го заведете на ветеринарен лекар. Защото трябва да сте сигурни, че кучето ви е достатъчно издържливо да тича с вас, нали?

Всъщност, не може да очаквате от него джогинг геройства, ако то традиционно лежи на дивана, с разперени лапи настрани.

Само защото вие имате силата да реализирате 8 километра пробег, например, това не означава, че бау-бау любимецът ви може същото.

С две думи: тренирайте издръжливостта му точно така, както тренирате своята. С всяка тренировка увеличавайте разстоянието, доверете се на интервална сесия или тичайте нагоре. Ето така.

По този начин ще приготвите неусетно и себе си, и него за маратон!

Дайте му свобода

Удобни обувки, по-топли дрехи (сега, през есента), непромокаемо яке... Това е вашата спортна екипировка, нали? Е, любимецът ви няма нужда от дрехи, за да бяга на воля. Даже смъкнете и каишката от врата му. Нека сподели свободата, на която и вие се радвате в момента.

Е, хайде! Днес времето изглежда супер подходящо за бягане. Ако нямате бау-бау, ползвайте за джогинг партньор някой с човешки произход и само с два крака :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май