2 причини да включите в тренировките - разтягания

2 причини да включите в тренировките - разтягания

1724684foterРазтягането е едно от онези неща за които всички са чували, че е добре да се правят, но обикновено или забравяме за тях или не намираме време. Упражненията за разтягане обаче са едни от най-важните упражнения, които всеки бягащ може да прави, особено бегачите на дълги разстояния и маратонците.

Има две основни причини поради, които е добре да разтягате мускулите. Първата, за да предотвратите контузия причинена от рязко движение на мускулите, причинено от недозагряване или разтягане на определена мускулна група. Когато мускулите предстои да бъдат натоварени с резки и бързи движения те трябва да бъдат добре загряти и разтегнати предварително. Ако пропускате тези занимания, значително увеличавате шанса да разтегнете или разкъсате мускулни влакна.
Ако бягате 100м, 200м или играете баскетбол е задължително да загрявате и разтягате мускулите предварително. По този начин те стават по-гъвкави и позволява на мускулната тъкан да се разтята и да бъде по-еластична, което от своя страна прави контузиите са по-малко вероятни. Ако обаче бягате в парка и не се налага да спринтирате, (т.е няма да има рязко натоварване) разтягането преди тренировка не е толкова важно, колкото след нея.
Втората причина поради, която е добре да правите разстежения е, за да се предпазите от травми причинени от големите и чести натоварвания (това обикновено са болки, които имате в началото или по време на тренировката, усещате рано сутрин или при лошо време). Тези травми не се появяват мигновено, те по скоро са акумулирана и не са резултат на еднократно натоварване. Те могат да назряват със седмици или месеци и да ви засегнат, когато най-малко очаквате това. Редовниете разстежения на мускулите намалява възможността за акумулиране на травма и претоварване.
Повечето любители бегачи бягат с бавно или умерено бързо темпо и при тях рискът от травма, причинена от спонтанно натоварване е по-малък тъй като те не правят бързи и резки движения. В този случай е най-добре да загрявате муслулите преди тренировка и да разтягате след това.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май