Противозачатъчните

Дали са добра идея?
Противозачатъчните

Не си мислете, че този материал е адресиран единствено към женската ни аудитория. Също така не си мислете, че следващият, който сме планирали по темата, ще е насочен само към мъжете.

Всичко ще ви стане ясно, обещавам. Днес ще си говорим за действието на противозачатъчните при жените, а в някой от следващите дни ще ви разкажем какви подобни методи са измислени и за "силния” пол. Сексуалният акт изисква двама души, а и децата също трябва да имат по двама родители, така че няма как - отговорността е обща. Все пак тя по-често като че ли пада на жената. Или не?

Противозачатъчните са одобрени като средство срещу забременяване през 1961 в Щатите, но едва през 1972 Върховният им съд е решил, че дори неомъжените могат да ги ползват свободно. Което си е важна крачка за женската независимост - явление, станало реалност прекалено късно на фона на цялостното развитие на цивилизования свят в онзи момент. Но това е друга тема. Сега ще обсъдим как противозачатъчните се намесват доста грубо в нормалните процеси, които протичат по време на менструалния цикъл, което според едни учени е вредно, а според други - не е. Но както знаем в науката винаги има поне две мнения. Та какво се случва в женското тяло?

Хипофизата изпраща хормон, стимулищ фоликулите (FSH), който им помага да растат. Те пък от своя страна освобождават естроген и резултатът е хормонална верижна експлозия. Хипофизата е стимулирана да секретира гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH), който пък на свой ред води до поява на лутеинизиращ такъв (LH). Резултатът е простичък - един от фоликулите става доминиращ, нивата на хормоните продължават да нарастват и матката изгражда ендометриума си (удебелената лигавица). Фоликулът се превръща в яйцеклетка, която се отделя от яйчниците във фалопиевата тръба (овулация се нарича това) и при наличие на сперма - уаааа, честито! А хормоните през цялото време не спират да създават на сперматозоидите всякакви удобства, правейки "средата” колкото се може по-гостоприемна. Едновременно много просто, много сложно, много лесно и съответно малко страшно.

Противозачатъчните съдържат синтетични хормони, които се правят на истински и заблуждават женския организъм, без да им мигне окото. Накратко - объркват яйчниците и ги карат да си мислят, че са освободили яйцеклетка, което реално не се е случило. Вместо това фалшивите гадняри ограничават отделянето на FSH, GnRH и LH, което води до НЕпорастването на фоликула, който би могъл да стане яйце. Ендометриум се изгражда и съответно - отделя, но не както при нормален цикъл. Затова и кръвотечението при прием на противозачатъчни е, така да се каже - фалшиво.

Няма как след тази информация да не си зададете въпроса "ОК ли е да се пият тогава?” Темата е деликатна и няма да си позволя да дам отговор, тъй като това е работа на вашия лекар. Само внимавайте да не е търговски партньор на фармацевтична компания, която произвежда именно противозачатъчни, защото обективен отговор няма да получите. Милиони жени по света го приемат, но дори те не биха могли да ни дадат добър съвет, защото замесени ли са хормони, нещата стават крайно индивидуални.

Заповядайте на страницата ни във Facebook, за да дискутираме тази и други важни за здравето ни теми. А може и просто да се запознаем и да обменим опит.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април